Η Ρώμη έχει τη δική της «Βίλα Αμαλία»: Το ιστορικό Cinema America στο Τραστέβερε [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Ρώμη έχει τη δική της «Βίλα Αμαλία»: Το ιστορικό Cinema America στο Τραστέβερε [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαρώνει την Αιώνια Πόλη το φαινόμενο των «αυτοδιαχειριζόμενων χώρων», γνωστών ως «καταλήψεις», με τα κτίρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη να ανέρχονται σε 2.850, μόνο στη Ρώμη. Νούμερο τρομακτικά μεγάλο εν συγκρίσει με τις δικές μας συνολικά 120 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Ιταλία, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, οι καταλήψεις αποκαλούνται «κοινωνικά κέντρα»: τόποι κοινωνικής δράσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ κατοίκων της εκάστοτε περιοχής, εργατών και ακτιβιστών.

Εκεί καταφεύγουν κυρίως άνθρωποι άστεγοι, που έχουν πληγεί από την κρίση, υποβοηθούμενοι από τις ομάδες ακτιβιστών που έχουν την ευθύνη των χώρων.

Δεν αποτελούν ωστόσο όλες τόπους κοινωνικής ευαισθησίας: πολλά τέτοια κοινωνικά κέντρα, όσα κυρίως βρίσκονται στις παρυφές της πόλης, είναι ιδιαιτέρως αφιλόξενα ως περιβάλλοντα, στα οποία λαμβάνουν χώρα κάθε είδους δραστηριότητες, ακόμα και παράνομες.

Υπάρχει μία όμως που κατέχει εμβληματική θέση ανάμεσα στο πλήθος των χιλιάδων: μία ιστορική κινηματογραφική αίθουσα στην λαϊκή ιντελεκτουέλ συνοικία του Τραστέβερε, δημιούργημα του μεγάλου αρχιτέκτονα Άντζελο ντι Κάστρο, το Cinema: America, το οποίο κατελήφθη το 2012 από φοιτητές και κατοίκους της πόλης προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή του σε πολυώροφο γκαράζ.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ