«Καμπανάκι» από τον Ράιχενμπαχ για τη φοροδιαφυγή - iefimerida.gr

«Καμπανάκι» από τον Ράιχενμπαχ για τη φοροδιαφυγή

«Καμπανάκι» από τον Ράιχενμπαχ για τη φοροδιαφυγή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δύο χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, συμπληρώνει η Ομάδα Κρούσης υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ και όπως θα επισημαίνει στη 5η Έκθεση του, που δημοσιοποιείται τη Τρίτη, έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά πεδία, αλλά όχι στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής."Στόχος είναι οι πολλοί να πληρώνουν λιγότερα και όχι οι λίγοι τα πολλά", σημειώνουν με νόημα στελέχη της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι τα βήματα προόδου στο "ευαίσθητο" πεδίο της φοροδιαφυγής είναι αντιστρόφως ανάλογα με τις απαιτήσεις, με μόνο ενθαρρυντικό σημάδι ότι αναδιαρθρώνεται- επιτέλους- η αναποτελεσματική Φορολογική Διοίκηση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και η Τρόικα, είναι αμφίβολο εάν τα αποτελέσματα από τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των φοροελεγκτικών μηχανισμών, θα είναι άμεσα, πόσο μάλλον όταν οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, δυσχεραίνοντας ακόμα και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Παράγοντες της Κομισιόν σημειώνουν, πάντως, ότι η Έκθεση δεν έχει μόνο "κίτρινες" κάρτες, καθώς με τη τεχνική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα, καταγράφονται όντως σημάδια προόδου σε σημαντικούς τομείς. Κατ' αρχήν, παρά τη "γκρίνια" της Τρόικα, υπάρχει πρόοδος στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, όπως επίσης στη καλλίτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου κατά της διαφθοράς και του "ξεπλύματος" χρήματος. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται η επανεκκίνηση των αποκαλούμενων μεγάλων έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, καθώς σύμφωνα με την Ομάδα Κρούσης, μόνο με έργα τέτοιας κλίμακας και βελτίωση της ροής "ζεστού" χρήματος, μπορεί η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χορστ Ράιχενμπαχ task force φοροδιαφυγής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ