Στη Σερβία όλα εξαγοράζονται! - iefimerida.gr

Στη Σερβία όλα εξαγοράζονται!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου 15.000 ευρώ δαπανά, κατά μέσο όρο, κάθε Σέρβος για δωροδοκίες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύει η σερβική εφημερίδα Πρες, επικαλούμενη σχετικό τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το παραπάνω ποσό θα μπορούσε να φτάσει και τα 25.000 ευρώ, εάν απαιτούνταν δωροδοκία σε κάθε βήμα της ζωής ενός πολίτη, όπως για παράδειγμα, για την επιτυχή έκβαση κάποιων εξετάσεων, την απόκτηση διπλώματος κλπ.

"Στη Σερβία, το κάθε τι και ο καθένας μπορεί να εξαγοραστεί ή να δωροδοκηθεί", αναφέρει η σερβική εφημερίδα, επισημαίνοντας πως η διαφθορά είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τομέα της υγείας.

Όπως σημειώνεται, η Σερβία κατέχει την τέταρτη θέση στο σχετικό κατάλογο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τα ποσοστά διαφθοράς στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Οι τρεις πρώτες ανήκουν στο Τατζικιστάν, το Μόλδοβα και το Μαρόκο.

Χαρακτηριστικό είναι πως παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες υγείας είναι δωρεάν στη Σερβία, οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν περίπου 1.000 ευρώ σε περίπτωση γέννας σε κάποια κλινική, ενώ η πρόσβαση σ' ένα κρεβάτι νοσοκομείου "κοστίζει" έως και 700 ευρώ και η εγχείριση έως και 3.000 ευρώ.

Το "φιλοδώρημα" σε κάποιον αστυνομικό της τροχαίας για την αποφυγή διαπίστωσης παράβασης μπορεί να φτάσει και τα 100 ευρώ, ενώ μπορεί κάποιος να αποκτήσει άδεια οδήγησης ή διαβατήριο αντί του ποσού των 500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα, τα σοκολατάκια ή τα μπουκάλια ουίσκι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την προσέγγιση κάποιου αξιωματούχου ή γιατρού.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην Πρες η ψυχολόγος Αλεξάντρα Γιάνκοβιτς, δεν προκαλεί απορίες το γεγονός ότι ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν παρατσούκλια, όπως "ο υπουργός του 10%" ή "ο υπουργός του 20%".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ