Γιατί η Χρυσή Αυγή έφτασε στο 7,8% σε νέα δημοσκόπηση -Γιατί την επιλέγουν οι πολίτες [έρευνα] - iefimerida.gr

Γιατί η Χρυσή Αυγή έφτασε στο 7,8% σε νέα δημοσκόπηση -Γιατί την επιλέγουν οι πολίτες [έρευνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο 7,8% έφτασε η Χρυσή Αυγή σύμφωνα με νέο γκάλοπ της ALCO. Η έρευνα διενεργήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, από τις 9 μέχρι 14 Οκτωβρίου.

Προβάδισμα της ΝΔ


Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ συγκεντρώνει ποσοστό 21,2 και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%, ενώ τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 6,1%, Αν.Ελ 5,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΔΗΜΑΡ 3,7% και ΚΚΕ 4,9% [δείτε σχετικό πίνακα].
Επί των εγκύρων ψηφοδελτίων η κατάταξη εκλογικής επιρροής των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:
ΝΔ 24,4%, ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, ΠΑΣΟΚ 7%, Αν.Ελ 5,9%, Χρυσή Αυγή 7,8%, ΔΗΜΑΡ 4,3%, ΚΚΕ 5,6% [δείτε σχετικό πίνακα]
Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον έχουν ωστόσο τα αποτελέσματα σχετικά με τον «αξιακό χάρτη» του εκλογικού σώματος αλλά και τα κριτήρια και συναισθήματα που οδηγούν τους ψηφοφόρους στην επιλογή συγκεκριμένου κόμματος.

Γιατί επιλέγουν τα κόμματα οι πολίτες


Για παράδειγμα:
- Οι ψηφοφόροι της ΝΔ την επιλέγουν κατά 33% με βάση την ιδεολογία, κατά 45% με βάση τις θέσεις της και κατά 14% υποκινούμενοι από το συναίσθημα της οργής,
- Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον επιλέγουν κατά 24% με βάση την ιδεολογία, κατά 46% με βάση τις θέσεις και κατά 22% υποκινούμενοι από την οργή, ενώ
- Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής κάνουν την επιλογή τους κατά 24% με βάση την ιδεολογία, κατά 25% για τις θέσεις του κόμματος και κατά 50% (ένας στους δύο) υποκινούμενοι από το συναίσθημα της οργής [δείτε σχετικό πίνακα].

Απογοήτευση, οργή και προσδοκία


Η δημοσκόπηση διαπιστώνεται ότι το 76,5% των πολιτών εμφορούνται από απογοήτευση, ενώ το 23,5% δηλώνουν ότι προσδοκούν βελτίωση των συνθηκών.
Το συναίσθημα της απογοήτευσης είναι εντονότερο μεταξύ εκείνων που επιλέγουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (85%), Αν.Ελ (84%), Χρυσή Αυγή (83%) και ΚΚΕ (84%), ενώ η προσδοκία είναι εντονότερη μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (40%), ΠΑΣΟΚ (35%) και ΔΗΜΑΡ (27%).

H δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action24.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ