Προ των πυλών ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία - Την Τετάρτη αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες - iefimerida.gr

Προ των πυλών ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία - Την Τετάρτη αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε καταρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Μέρκελ και Γκάμπριελ έδωσαν τα χέρια για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων την Τετάρτη.

«Η ομάδα των διαπραγματευτών του SPD αποφάσισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση με το CDU/CSU ώστε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με επιτυχή κατάληξη».

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο κομμάτων, ο Γκάμπριελ εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν την Τετάρτη, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, αλλά και ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρέε.

Μετά το ναυάγιο στις διερευνητικές επαφές με τους Πράσινους, η Μέρκελ δεν είχε άλλον πιθανό κυβερνητικό εταίρο πέραν των Σοσιαλδημοκρατών.

Για να προχωρήσει όμως στις διαπραγματεύσεις με το κόμμα της Μέρκελ, η ηγεσία του SPD θα πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση 200 ανώτερων στελεχών του κόμματος, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ενώ θα πρέπει να ψηφίσουν και τα 470.000 μέλη του, κάτι που σημαίνει ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να καθυστερήσει ως τον Δεκέμβριο.

Για τον σχηματισμό του προηγούμενου «μεγάλου συνασπισμού» το 2005 οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν 65 ημέρες (σ.σ. «μεγάλος συνασπισμός» είχε κυβερνήσει τη Γερμανία το 1966-1969 και το 2005-2009, στη διάρκεια της πρώτης θητείας της Μέρκελ).

Το CDU από την πλευρά του θα διοργανώσει μια τηλεφωνική διάσκεψη των περιφερειακών επικεφαλής του την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ