Ο Κώστας από το 1950: Η ιστορία του θρυλικού σουβλατζίδικου της πόλης που λατρεύτηκε από τους Αθηναίους εδώ και μισό αιώνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Κώστας από το 1950: Η ιστορία του θρυλικού σουβλατζίδικου της πόλης που λατρεύτηκε από τους Αθηναίους εδώ και μισό αιώνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να βρίσκεται χωμένο σε ένα μικρό στενό της Μητροπόλεως που δεν το πιάνει το μάτι, αλλά και μόνο από τη μεγάλη ουρά που περιμένει απ' έξω για ένα σουβλάκι καταλαβαίνεις ότι κάτι ιδιαίτερο γίνεται στην οδό Πεντέλης.

Εκεί βρίσκεται το μαγαζάκι του Κώστα, το παραδοσιακό σουβλατζίδικο που προσκυνούν όχι μόνο οι Αθηναίοι αλλά και πάρα πολλοί τουρίστες αφού η φήμη του φτάνει ακόμα και σε τουριστικούς οδηγούς για την πόλη.

Στη οδό Πεντέλης θα βρείτε τον εγγονό του Κώστα, που συνεχίζει την παράδοση του παππού του με την ίδια ακριβώς αγάπη και διατηρεί τη συνταγή αναλλοίωτη όπως παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1948. Τότε ήταν που ο παππούς Κώστας Σωτηρόπουλος πωλούσε το περίφημο σουβλάκι σε καρότσι, για να αποκτήσει το δικό του μαγαζί στην Πλάκα μόλις δυο χρόνια αργότερα.

Τι κάνει αυτό το σουβλάκι τόσο ξεχωριστό; Ποιότητα, καθαριότητα και καλή αναλογία. Τα υλικά συγκεκριμένα. Καλαμάκι χοιρινό και μπιφτέκι. Πατάτες ανύπαρκτες αλλά για πρώτη φορά δεν λείπουν καθόλου. Ο Κώστας τοποθετεί πάνω σε μια πεντανόστιμη αλάδωτη πίτα το κρέας και μετά έρχεται το πιο ελαφρύ κρεμώδες γιαούρτι που έχετε φάει. Φυσικά τη γευστική πανδαισία συμπληρώνει ο φρεσκοκομμένος μαϊντανός, το κρεμμύδι και η ντομάτα. Όσο λαχταριστή βέβαια και να ακούγεται μια περιγραφή, δεν καταφέρνει να αποτυπώσει ούτε στο ελάχιστο το τελικό δέσιμο όλων των υλικών και την υπέροχη γεύση που αφήνει. Πολλοί κάνουν λόγο για το πιο υγιεινό σουβλάκι και έχουν δίκιο.

Μια από τις πολλές χαριτωμένες λεπτομέρειες του μαγαζιού είναι οι επιγραφές που γράφουν «χωρίς άγχος» δείχνοντας ότι το καλό πράγμα θέλει το χρόνο του. Ο χρόνος αυτός βέβαια μπορεί να είναι αρκετούτσικος αφού πολλοί παραγγέλνουν δέκα δέκα τα σουβλάκια για έξω.

Ο Κώστας έχει διατηρήσει τα ωράρια του παππού του, ανοίγοντας το μαγαζί από τις 6 το πρωί για να φτιάξει κάθε πρωί τα υλικά του μέχρι τις 3 το μεσημέρι όπου πλέον έχουν αδειάσει τα πάντα. Από τις μεγαλύτερες αποδείξεις της επιτυχίας του είναι οι άνθρωποι που φτάνουν τρέχοντας στις 3, ρωτώντας αν πρόλαβαν έστω ένα σουβλάκι.

Το εντυπωσιακό που παρατηρεί κανείς όσο περιμένει είναι ότι όλοι μοιάζουν φίλοι του Κώστα. Πρόκειται για πελάτες από την εποχή του παππού του που έμαθαν το στέκι και στα παιδιά τους.

Το μαγαζάκι περιέχει πλήθος φωτογραφιών από την οικογένεια του Κώστα, το πρώτο μαγαζί στην Πλάκα καθώς και πολλά δημοσιεύματα που υμνούν το θρυλικό σουβλάκι της Αθήνας.


Ο Κώστας πιάνει τα λεφτά με την τσιμπίδα όπως του έμαθε ο παππούς του

Ο Κώστας αναφέρει με πόση αγάπη του έμαθε ο παππούς την τέχνη του και όταν το 2009 πήγε φαντάρος τον παρακάλεσε να μην κλείσει το μαγαζί για να συνεχίσει ο ίδιος την παράδοση όπως κι έγινε. Ο παππούς τον τον περίμενε μέχρι το φθινόπωρο που επέστρεψε και λίγους μήνες αργότερα πέθανε.

Ο Κώστας από το 1950: Η ιστορία του θρυλικού σουβλατζίδικου της πόλης που λατρεύτηκε από τους Αθηναίους εδώ και μισό αιώνα [εικόνες]  | iefimerida.gr 5
Ο παππούς Κώστας κρατά στην αγκαλιά του την μητέρα του Κώστα

Ο Κώστας από το 1950: Η ιστορία του θρυλικού σουβλατζίδικου της πόλης που λατρεύτηκε από τους Αθηναίους εδώ και μισό αιώνα [εικόνες]  | iefimerida.gr 6
Αλλαγή φρουράς - Ο Κώστας με τον παππού του στην Πλάκα

Κώστας, Μητροπόλεως & Πεντέλης 5, τηλ. 210-3228502

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ