H γραμμή παραγωγής του Henry Ford συμπλήρωσε έναν αιώνα - iefimerida.gr

H γραμμή παραγωγής του Henry Ford συμπλήρωσε έναν αιώνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν πρέπει να επιλέξεις την πιο μεγάλη εξέλιξη στο αυτοκίνητο, πέρα από την ανακάλυψη του ίδιου του αυτοκινήτου, τότε η γραμμή παραγωγής θέτει πολύ σοβαρή υποψηφιότητα. Κι αυτό γιατί όταν παρουσιάστηκε από τον Henry Ford πριν από ακριβώς έναν αιώνα ξεκίνησε μια άλλη εποχή για την αυτοκίνηση.

Μια εποχή ανάπτυξης και διείσδυσης σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, καθώς με τη γραμμή παραγωγής ο χρόνος που χρειαζόταν προκειμένου να κατασκευαστεί ένα Model T μειώθηκε αρχικά από τις 12 ώρες στα 90 λεπτά, ενώ στην πορεία έφτασε στην παραγωγή ενός αυτοκινήτου κάθε 24 δευτερόλεπτα.

Η κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής με το ίδιο εργατικό κόστος επέτρεψε φυσικά στη Ford να πουλά φτηνά το Model T, που συνολικά κατασκευάστηκε 15 εκατομμύρια φορές, νούμερο ασύλληπτο ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για τα πρώτα χρόνια, με την αυτοκίνηση στα σπάργανα κυριολεκτικά.

Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Η Ford για παράδειγμα κατασκευάζει κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια οχήματα, δηλαδή 16 αυτοκίνητα κάθε λεπτό, ενώ μέχρι το 2017 κάθε εργοστάσιό της ανά τον κόσμο θα κατασκευάζει 4 διαφορετικά μοντέλα, προκειμένου το 90% των μονάδων της να λειτουργούν με 3 βάρδιες και να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας.

Παράλληλα για να συμπιέσει κι άλλο το κόστος σκοπεύει τα περιορίσει σταδιακά τα πλαίσια της από τα 15 που είναι σήμερα σε 9.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη στην κατασκευή αυτοκινήτων τα τελευταία 100 χρόνια. Άλλωστε και ο τίτλος του βίντεο είναι 100 χρόνια σε 100 δευτερόλεπτα.

H γραμμή παραγωγής του Henry Ford συμπλήρωσε έναν αιώνα | iefimerida.gr 0
H γραμμή παραγωγής του Henry Ford συμπλήρωσε έναν αιώνα | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ