Μπέζος, Σώτη Τριανταφύλλου, Πορτοκάλογλου και άλλοι 3 καλλιτέχνες υπογράφουν το μανιφέστο για την Κεντροαριστερά - iefimerida.gr

Μπέζος, Σώτη Τριανταφύλλου, Πορτοκάλογλου και άλλοι 3 καλλιτέχνες υπογράφουν το μανιφέστο για την Κεντροαριστερά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πασίγνωστοι, αγαπητοί από το κοινό, αμφισβητούμενοι από αρκετούς, προκαλούν συγκίνηση πάθη και συχνά μίση. Πρόκειται για τους 6 καλλιτέχνες που υπογράφουν το μανιφέστο των 58 της Ελιάς για τη νέα Κεντροαριστερά. Πρόκειται για τους Γιάννη Μπέζο, Σώτη Τριανταφύλλου, Πέτρο Μάρκαρη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Σωτήρη Γκορίτσα, Θανάση Χειμωνά.

Με τους συγγραφείς να κυριαρχούν (Μάρκαρης, Τριανταφύλλου, Χειμωνάς) οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν λείπουν από το μανιφέστο, ικανοποιώντας το αίτημα των καιρών για δραστηριοποίηση των ανθρώπων του πνεύματος. Εξάλλου παραδοσιακά η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά στηρίχθηκε σε αναγνωρίσιμους και επιδραστικούς ανθρώπους του πολιτισμού. Από τους έξι, κάποιοι δεν αποτελούν έκπληξη αφού είναι γνωστή η πολιτική τους παρέμβαση και η τάση τους να παρεμβαίνουν σε όσα συμβαίνουν με άρθρα ή δηλώσεις, αλλά και κάποιοι- όπως ο τραγουδιστής Νϊκος Πορτοκάλογλου- είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που διατυπώνυν μια ξεκάθαρη ευρύτερα πολιτική στάση.


O ηθοποιός Γιάννης Μπέζος δεν έχει διστάσει μέχρι τώρα να στηρίξει ανοιχτά τις πολιτικές δυνάμεις που εμπιστεύεται. Το έκανε με τη ΔΗΜΑΡ ακόμη και με τηλεοπτικά σποτ. Μετά τις εκλογές συζητήθηκε έντονα το όνομά του για την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου κατόπιν εισήγησης του Φώτη Κουβέλη. Ηταν κάτι που ο ηθοποιός ήθελε, όμως έκανε πίσω μετά τις φήμες και τις διεργασίες που είδε να ακολουθούνται.


Ο Θανάσης Χειμωνάς είναι συγγραφέας, γιος του μυθικού διανοούμενου και συγγραφέα Γιώργου Χειμωνά και της κορυφαίας συγγραφέως θεατρικών έργων Λούλας Αναγνωστάκης. Ηταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α Αθήνας στις τελευταίες εκλογές και σήμερα είναι υπεύθυνος για τον τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ. Εχει αιρετικό χιούμορ που συχνά παρεξηγείται, είναι δεινός παίκτης του πινκ πογκ και έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται την κριτική και τις βολές - μάλιστα αγαπά να τις προκαλεί.


Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι ο πασίγνωστος συγγραφέας του Αστυνόμου Χαρίτου, ο αγαπημένος σεναριογράφος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ο συγγραφέας που έχει εντάξει ως πρωταγωνίστρια την Αθήνα σε πολλά έργα του. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, ενταγμένος στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, μέσα από τα βιβλία του καταγράφει και ασκεί κριτική, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη σύγχρονη Δημοκρατία.Τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ τον έχουν κατά καιρούς προσεγγίσει και του έχουν προτείνει σημαντικές θεσμικές θέσεις στο χώρο του πολιτισμού αναγνωρίζοντας την αξία και τη διεθνή ακτινοβολία του.


Ο Νϊκος Πορτοκάλογλου, γνωστός τραγουδιστής που ξεκίνησε από τους ΦΑΤΜΕ, εστιάζει τους στίχους του σε θέματα προσωπικών σχέσεων και λιγότερο κοινωνικών εξελίξεων, μέσα από την αυθεντική έκφραση της ροκ στην Ελλάδα. Διακριτικός, αποφεύγει τη δημοσιότητα, έχει μιλήσει όταν του ζητήθηκε για το τέρας του φασισμού. Η υπογραφή του φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω ακριβώς και του «ακριβοθώρητού του».



Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι η πολυβραβευμένη και πολυδιαβασμένη συγγραφέας. Εχει ξεσηκώσει όμως θύελλα αντιδράσεων και υβριστικών σχολίων κατά καιρούς μέσω της αρθρογραφίας της και της διάθεσής της να μιλήσει με επιχειρήματα αλλά και απροκάλυπτα για όσα την απασχολούν. Βαθιά γνώστρια και μελετήτρια της ιστορίας, Αριστερή αλλά ανένταχτη,δεν υπολογίζει το ρίσκο.


. Ο Σωτήρης Γκορίτσας είναι ένας από τους πλέον ιδιοσυγκρασιακούς Ελληνες σκηνοθέτες. Πολυβραβευμένος με ταινίες σπουδαίες όπως το «Απ'το χιόνι», «Βαλκανιζατέρ», «Απ'τα κόκαλα βγαλμένα», είναι βαθιά πολιτικοποιημένος . Οποτε του έχει ζητηθεί έχει μιλήσει ανοιχτά για εκφραστές της πολιτικής ενώ χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του είχε κατακευραυνώσει την Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου λέγοντας πως ως υπουργός Υγείας του φαίνεται «Σαν ξαδέρφη που 'χει τα γενέθλιά της και βαριέσαι τρομερά να πας στο πάρτι της!». Οταν τον ρώτησαν ποια πολιτικά πρόσωπα θα χρησιμοποιούσε σε ταινία του απάντησε «Θα έκανα μια φτηνή κωμωδία με τον Κύρκο και τον Φλωράκη κλεισμένους σε ένα ασανσέρ. Κάτι σαν Γουώλτερ Ματάου με Μπενίνι. Μπα... άστο καλύτερα... δεν τρελαίνομαι. Δεν θα είχε αίσιο τέλος. Το αντίθετο.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ