Την Πέμπτη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης - iefimerida.gr

Την Πέμπτη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης συγκάλεσε για την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, στις 12:00 στις Βρυξέλλες (σ.σ. 13:00 ώρα Ελλάδας)», αναφέρει ο κ. Ρόμπαϊ στην ιστοσελίδα του στο Twitter.

Όπως σημειώνει, στην ατζέντα των συνομιλιών θα τεθούν «η δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος».

Η σύγκληση της Συνόδου ανακοινώθηκε παρά το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα το μεσημέρι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έβαζε «φρένο» στην άμεση διεξαγωγή της, επιμένοντας πως πρώτα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα «το ταχύτερο δυνατόν».

Όπως αναμένεται σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων θα επιδοθούν τις προσεχείς ημέρες οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη νέα βοήθεια που θα χορηγηθεί προς την Ελλάδα ενόψει της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα εξετάζονται όλα τα σενάρια, δηλαδή της επιμήκυνσης των χρόνων ωρίμανσης, της επαναγοράς τους από τους ομολογιούχους και της αγοράς τους στις τρέχουσες τιμές, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η λύση που θα επιλεγεί να έχει στοιχεία και από τις τρείς προτάσεις.

Η Μέρκελ
Η σύγκληση της Συνόδου ανακοινώθηκε παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έβαζε «φρένο» στην άμεση διεξαγωγή της, επιμένοντας πως πρώτα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα «το ταχύτερο δυνατόν».

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έκανε γνωστό πως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα λάβει μέρος στη σύνοδο, ενώ πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση υποθέτει πως ο κ. Ρόμπεϊ συγκάλεσε τη σύνοδο διότι περιμένει πως θα έχει υπάρξει μια λύση για το ελληνικό χρέος έως την Πέμπτη.

Ο Ρεν
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν σημείωνε πως «κανείς δυστυχώς δεν διαθέτει μαγικό ραβδί», αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και προσέθετε ότι «κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και αυτό εξηγεί για ποιο λόγο η συζήτηση είναι τόσο έντονη».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση».

«Η επαναγορά του ελληνικού χρέους είναι μια επιλογή. Και στηρίζεται από τη διεθνή τραπεζική κοινότητα που εκπροσωπείται από το International Institute of Finance. Αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες», συνέχισε ο κ. Ρεν.

Το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, ζήτησε «μια μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος» στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και προειδοποίησε τη Ευρώπη ότι αργεί πολύ να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα, δεδομένου του εντεινόμενου κινδύνου για μετάδοση της κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ