Αλλάζει ο τρόπος συνταξιοδότησης των ένστολων: Ποια είναι τα νέα όρια και οι προϋποθέσεις- Ποιοι είναι οι «τυχεροί» - iefimerida.gr

Αλλάζει ο τρόπος συνταξιοδότησης των ένστολων: Ποια είναι τα νέα όρια και οι προϋποθέσεις- Ποιοι είναι οι «τυχεροί»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 24,5 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, όσοι θεμελίωση δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τα τέλη του 2010, δεν θα επηρεαστούν από όσες αλλαγές επήλθαν στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στον χρόνο ασφάλισης, αλλά και στον τρόπο υπολογισμού σύνταξης, αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος».

Η ειδικές διατάξεις για την συνταξιοδότηση των ένστολων, αφορούν όσους υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην ΕΛ.ΑΣ, στην Πυροσβεστική και το Λιμενικό, με καθοριστικό ρόλο να παίζει το έτος υπαγωγής στην ασφάλιση καθώς όσοι ασφαλίστηκαν ή διορίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, ανήκουν στην κατηγορία των «νέων ασφαλισμένων», ενώ πριν από αυτή την ημερομηνία έχουμε τους «παλαιούς» ασφαλισμένους.

Σημαντικό είναι το γεγονός, πως όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι το τέλος του 2010, δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που θα «τρέξουν» σταδιακά από το 2011, ενώ ρόλο- κλειδί για την έξοδο διαδραματίζει η «μάχιμη πενταετία» στο συνολικό συντάξιμο χρόνο.

Τι θα θεωρηθεί συντάξιμος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας:

  • Ο χρόνος κανονικής, εκπαιδευτικής ή αναρρωτικής άδειας
  • Ο χρόνος της διαθεσιμότητας, εφόσον αυτή δεν οφείλεται σε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχικό παράπτωμα για τα οποία επακολούθησε έξοδος από το στράτευμα, ή μετάθεση σε αργία με απόλυση
  • Ο χρόνος της αργίας με πρόσκαιρη παύση εφόσον δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες
  • Ο χρόνος της πολεμικής αποστρατείας και πολεμικής διαθεσιμότητας μέχρι την κατάληψη από το όριο ηλικίας

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης και οι προϋποθέσεις

  • Οσοι έχουν συμπληρώσει μέχρι το 2010 24,5 έτη υπηρεσίας θα μπορέσουν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει για τους υπόλοιπους καθώς θα ισχύσουν άλλα όρια και προϋποθέσεις:
  • Το έτος 2011 απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας
  • Το 2012 απαιτούνται 27,5 έτη υπηρεσίας
  • Σταδιακά, τα απαιτούμενα συντάξιμα έτη θα αυξηθούν έτσι ώστε η έξοδος να γίνεται στα 40 χρόνια, στα οποία θα υπολογίζονται αθροιστικά:
  • Τα 35 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας συμπεριλαμβανομένων και των ετών φοίτησης στις παραγωγικές σχολές
  • Μέχρι πέντε πλασματικά χρόνια που λογίζονται ως συντάξιμα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις
  • Ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης

φωτογραφία: fosphotos.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ