Η απάντηση Βενιζέλου στον Ερντογάν για το θέμα της Χάλκης - iefimerida.gr

Η απάντηση Βενιζέλου στον Ερντογάν για το θέμα της Χάλκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού και τους όρους που θέτει για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, απάντησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι Έλληνες πρωθυπουργοί μας εμπαίζουν, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ερντογάν.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αντιπαραγωγική κάθε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως».

Νωρίτερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν επέμεινε στο αίτημά του να υπάρξουν ανταλλάγματα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, θέτοντας για μία ακόμα φορά το θέμα των τεμένων στην Αθήνα, αλλά και της εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έφθασε μάλιστα να μιλά για «επιστροφή» των δύο τζαμιών, που όπως είπε, αποτελούν «οθωμανική κληρονομιά».

Το θέμα της Χάλκης «είναι για μας θέμα στιγμής - αλλά αν πρόκειται να επιστρέψουμε κάτι, έχουμε και εμείς το δικαίωμα να περιμένουμε κάποια επιστροφή». «Έχουμε στην Αθήνα δύο τεμένη που είναι οθωμανική κληρονομιά. Είπαμε στην Ελλάδα, επιστρέψτε μας τα τεμένη αυτά να τα ανακαινίσουμε. Οι μουσουλμάνοι που πηγαίνουν στην Αθήνα δεν έχουν πού να προσευχηθούν. Τους το έχουμε πει τόσες φορές. Τα τελευταία δέκα χρόνια το έχω συζητήσει με όλους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς μας εμπαίζουν», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα που αφορούν τις μη μουσουλμανικές μειονότητες.

«Είχαν ένα ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο κι εμείς τους το επιστρέψαμε αμέσως μετά τη δίκη. Και μάλιστα δεν έχουν ακόμη καταφέρει να το ανοικοδομήσουν», σημείωσε, ενώ για το θέμα των μελών της Ιεράς Συνόδου, «είπα στον Βαρθολομαίο να φέρει ιερείς από το εξωτερικό για να τους δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, έτσι ώστε να διαμορφώνεται η Σύνοδος σύμφωνα με τη Συνθήκη τη Λωζάννης. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει 17 ιθαγένειες».

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου επιστράφηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Από την άλλη όμως», επέμεινε ο Ερντογάν, «στη Δυτική Θράκη υπάρχουν 150 χιλιάδες ομοεθνείς μας. Η ελληνική κυβέρνηση διορίζει τον αρχιμουφτή σαν να είναι υπάλληλός της. Λες και διορίζω εγώ τον Πατριάρχη».

«Απορώ», κατέληξε στην ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός, «πώς υπάρχουν και κάποιοι στη χώρα μας που λένε ότι έπρεπε να λυθεί» και το θέμα της Χάλκης.

«Όλα αυτά τα χρόνια επιτρέψαμε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην εκκλησία στην Ταρσό και στην εκκλησία Άχνταμαρ στο Βαν. Δεν γίνεται να κάνουμε βήματα μόνο εμείς. Εάν δεχθούν το θέμα με τα δύο τεμένη και τον αρχιμουφτή, εμείς είμαστε έτοιμοι με ταυτόχρονο βήμα να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της γείτονος.

Σημειώνεται ότι η εκκλησία στο Βαν είναι ο αρμενικός γρηγοριανός ναός του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στη νησίδα Άχνταμαρ στη λίμνη του Βαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ