CINEΤROLL: Eκτορας Λυγίζος εναντίον «Μπρους Λι» αλλά εκτός κούρσας «Η Ζωή της Αντέλ» για τα Oσκαρ 2014 - iefimerida.gr

CINEΤROLL: Eκτορας Λυγίζος εναντίον «Μπρους Λι» αλλά εκτός κούρσας «Η Ζωή της Αντέλ» για τα Oσκαρ 2014

CINEΤROLL: Eκτορας Λυγίζος εναντίον «Μπρους Λι» αλλά εκτός κούρσας «Η Ζωή της Αν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος στέλνει τις ευχές του για την τελική πρόκριση σε μια δύσκολη κούρσα που ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες με ένα μίνι σκάνδαλο από πλευράς του γαλλικού «Παρελθόντος» και του Φαραντί που συμμετέχουν ως Ιράν

Αν και είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος. Γιατί η short list, δηλαδή η λίστα των ταινιών που σύμφωνα με την Ακαδημία, έχει δικαίωμα να συμμετέχει στις διαδικασίες επιλογής της τελικής πεντάδας υποψηφιοτήτων για το επερχόμενο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, κάθε άλλο παρά short είναι. Από τις 71 ταινίες πέρσι στις 76 φέτος, τον μεγαλύτερο αριθμό ταινιών στην κατηγορία στην ιστορία του θεσμού. Μία λίστα που όμως έχει μια μεγάλη απώλεια, τη «Ζωή της Αντέλ» η οποία και δεν πληρούσε τις ημερολογιακές προϋποθέσεις προβολής της στις Η.Π.Α. για τη συμμετοχή της στα φετινά Όσκαρ εφ' όσον σύμφωνα με τον κανονισμό, η ταινία πρέπει να έχει κυκλοφορήσει στις αίθουσες της χώρας που την υποβάλλει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2013. Η «Αντέλ» κυκλοφορεί όμως στη Γαλλία στις 9 Οκτωβρίου. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα αν το αποφασίσουν οι φορείς της χώρας της, να υποβληθεί για τα Όσκαρ του 2015 αν και μέχρι τότε, είναι πιθανό να έχει προκύψει κάποια άλλη γαλλική ταινία που θα της πάρει τη θέση. Η φετινή γαλλική συμμετοχή είναι το «Renoir» του Ζιλ Μπουρντό, μια βιογραφική ταινία πάνω στη σχέση του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Ρενουάρ με το γιο του και την καταλυτική παρουσία μιας γυναίκας στη ζωή τους.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες, υπάρχουν μερικές πολύ δυνατές συμμετοχές που ξεχωρίζουν με το «καλημέρα σας» και με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπο «Το Αγόρι που Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αλλά και διθυραμβικές κριτικές από έντυπα όπως το Hollywood Reporter και βρίσκεται μέσα σε αυτές τις 76 ταινίες. Σε μία λίστα που περιλαμβάνει πολλές από τις καλύτερες διεθνείς ταινίες τις χρονιάς που μας πέρασε όπως:

*Η γλυκιά «Gloria» του Σεμπάστιαν Λέλιο από τη Χιλή (προβάλλεται τώρα στις αίθουσες) που χάρισε στην πρωταγωνίστρια της, Παουλίνα Γκαρσία το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

*Το αγαπημένο του Μάρτιν Σκορσέζε, έπος πολεμικών τεχνών και όχι μόνο, γύρω από τη ζωή του δασκάλου του Μπρους Λι, Ip Man, στο «The Grandmaster» από τον Γουόν Καρ Βάι που στην Ελλάδα η εντελώς λάθος διανομή του έδειξε τον δρόμο για τα αποχωρητήρια με μόλις 800 εισιτήρια.

*Το πολυαναμενόμενο «Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαραντί που στην Ελλάδα κυκλοφορεί την Πέμπτη, με βραβείο ερμηνείας στις Κάνες για την Μπερενίς Μπεζό, για το Ιράν. Αν και εδώ υπάρχει ένα θέμα με το πώς μία ταινία σκάει μύτη ως υποψήφια του Ιράν λόγω της εθνικότητας του σκηνοθέτη της την ώρα που είναι 100% γαλλόφωνη και γυρισμένη εξ' ολοκλήρου στη Γαλλία. Ζήτημα το οποίο λύνεται μεν βάσει του κανονισμού της Ακαδημίας ότι «η χώρα που υποβάλλει μια ταινία πρέπει να πιστοποιήσει πως ο δημιουργικός έλεγχος του τελικού προϊόντος βρίσκεται στα χέρια κατοίκων ή πολιτών αυτής της χώρας» εφ' όσον ο Φαραντί είναι Ιρανός υπήκοος αλλά και πάλι, μια τρύπα στην υπόθεση υπάρχει. (Παρ' όλα αυτά όπως μου θύμισε ο μοναδικός πιστοποιημένος μετρ Οσκαρολογίας στην Ελλάδα και αγαπημένος όλων των αθώων παιδιών που έχουν έρωτα με το σινεμά, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης τον οποίο και ευχαριστώ, και το Αmour του Χάνεκε γαλλική ταινία ήταν αλλά για την Αυστρία το σήκωσε το τιμημένο)

*Το πολύ δυνατό ρουμάνικο δράμα «Child's Pose» του Καλίν Πίτερ Νετζέρ που κέρδισε τη Χρυσή Αρκούδα στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

*Το προκλητικό και βίαιο «Heli» του Αρμάν Εσκαλάντε από το Μεξικό που έφυγε από τις Κάννες με το βραβείο σκηνοθεσίας.

*Το πολυβραβευμένο «Τhe Hunt» του Τόμας Βίντερμπεργκ από τη Δανία που είδαμε πέρσι, με βραβείο αντρικής ερμηνείας το 2012 για τον Μαντς Μίκελσεν στις Κάννες.

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ