Ασχημα τα μαντάτα από το μέτωπο των εσόδων -Φουσκωμένες και πάλι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - iefimerida.gr

Ασχημα τα μαντάτα από το μέτωπο των εσόδων -Φουσκωμένες και πάλι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ασχημα τα μαντάτα από το μέτωπο των εσόδων -Φουσκωμένες και πάλι οι ληξιπρόθεσμε
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δυσάρεστα ήταν τα νέα που πήρε ο υπουργός Οικονομικών από τις Εφορίες και μάλιστα εις διπλούν, καθώς από τη μια οι Δ.Ο.Υ. έχασαν τους στόχους τους τον Αύγουστο και μάλιστα. πανηγυρικά, ενώ από την άλλη, για πρώτη φορά εμφανίζονται ιδιαιτέρως «φουσκωμένες» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρο εισοδήματος και περιουσίας.Ειδικότερα, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία για την απόδοση των εφοριών, τον Αύγουστο υστέρησαν κατά 14,1% από το στόχο, ενώ συνολικά στο 8μηνο η υστέρηση είναι της τάξης του 5,7%, με μόνες διασωθείσες τις ΦΑΕ, οι οποίες συγκράτησαν τη κατρακύλα.

Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 61 δις ευρώ (εκ των οποίων 1,5 δις ευρώ έχει ρυθμιστεί) με τη συμπλήρωση του 8μήνου, θα μπορούσε να ξεπεραστεί εάν δεν ηχούσαν καμπανάκια κινδύνου για την εισπραξιμότητα των φόρων εισοδήματος και περιουσίας έως το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα, μέσα σε έναν μήνα, τα ληξιπρόθεσμα από φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 473 εκατ. ευρώ, ενώ κατά περίπου 157 εκατ. ευρώ «φούσκωσαν» οι οφειλές από φόρους περιουσίας, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι τον Αύγουστο πολλοί φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν ούτε τη δόση εισοδήματος ούτε τη δόση του ΦΑΠ.

Κατά τα άλλα, μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκαν κατά 164 εκατ. ευρώ οι οφειλές από ΦΠΑ- υπενθυμίζεται ότι το 20 με 25% των υπόχρεων δεν υποβάλει καν δήλωση ΦΠΑ- κατά περίπου 24 εκατ. ευρώ οι οφειλές από πρόστιμα έμμεσων φόρων, κατά 194 εκατ. ευρώ οι οφειλές από πρόστιμα του ΚΒΣ, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο να καταγράφεται συνολική αύξηση κατά 1,033 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ