Αγαλμα του Ραμσή Β' σε φυσικό μέγεθος ανακαλύφθηκε στο Δέλτα του Νείλου [εικόνα] - iefimerida.gr

Αγαλμα του Ραμσή Β' σε φυσικό μέγεθος ανακαλύφθηκε στο Δέλτα του Νείλου [εικόνα]

Αγαλμα του Ραμσή Β' σε φυσικό μέγεθος ανακαλύφθηκε στο Δέλτα του Νείλου [εικόνα]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντυπωσιακό άγαλμα του Φαραώ Ραμσή Β΄ που χρονολογείται από τη 19η δυναστεία, εντοπίστηκε στην πόλη Τελ-Μπάστα στο Δέλτα του Νείλου σε ναό αφιερωμένο στη θεά-γάτα Μπαστέτ.

Οι αρχαιολόγοι της Γερμανο-αιγυπτιακής ανασκαφής στην περιοχή έφεραν στο φως το άγαλμα, το οποίο είναι σε φυσικό μέγεθος και σκαλισμένο σε κόκκινο γρανίτη.

Το άγαλμα, έχει ύψος1.95 μέτρα και 1.60 μέτρα πλάτος και ανακαλύφθηκε στην ανατολική πλευρά της λεγόμενης Μεγάλης περιοχής του ναού, στο εσωτερικό του ναού της θεάς γάτας Μπαστέτ στην περιοχή Σαρκίγια στο Τελ-Μπάστα.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ εξήγησε ότι το άγαλμα απεικονίζει το βασιλιά Ραμσή B' να στέκεται μεταξύ της θεάς Χαθόρ και του θεού Πεταχ, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει ένα ιερογλυφικό κείμενο χαραγμένο στο διακοσμητικό πλαίσιο.

Ο Μοχαμεντ Αμπντελ Μασκουντ, επικεφαλής του Υπουργείου Επικρατείας Αρχαιοτήτων στο τμήμα της Αρχαίας Αιγύπτου, πρόσθεσε ότι η ομάδα αποκάλυψε κι ένα άλλο άγαλμα ύψους 35 εκατοστών και πλάτους 25 εκατοστών σκαλισμένο σε πέτρα που απεικονίζει έναν άγνωστο προς το παρόν, κορυφαίο αξιωματούχο του Νέου Βασιλείου. Το ιερογλυφικό κείμενο αυτού του αγάλματος αναφέρει ότι το άγαλμα είναι προσφορά στις θεές Μπαστέτ και Σεκχμέτ και στο θεό Χοράκχτι.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που ρίχνει φως στην ιστορία του Τελ-Μπάστα» τόνισε ο Μασκουντ και ρόσθεσε ότι η ανακάλυψη, μαζί με τα προηγούμενα ευρήματα στην περιοχή, δείχνει ότι το Τελ-Μπάστα ήταν κάποτε το σπίτι ενός ναού αφιερωμένου στον βασιλιά Ραμσή Β' που είναι πιθανό να ανακαλυφθεί στο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ