Τα «αγκάθια» στο σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων - iefimerida.gr

Τα «αγκάθια» στο σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Τα «αγκάθια» στο σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Την επόμενη εβδομάδα- εκτός απροόπτου- θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά όπως προέκυψε από τη σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Οικονομικών με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα τα "αγκάθια" που αφορούν στη προοδευτικότητα του φόρου και κυρίως στο δείκτη εισπραξιμότητας, λόγω της αδιαλλαξίας της Τρόικα.Είναι ενδεικτικό, δε, ότι η Τρόικα απορρίπτει ακόμα και τη πρόταση να πάει έναν χρόνο αργότερα η μείωση ή η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος του Ενιαίου Φόρου! Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι ιδιοκτήτες διατηρούν κάποια φοροδοτική ικανότητα, θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, προκειμένου να εξασφαλιστεί- κατά τη Τρόικα- ο στόχος των εσόδων!

Ειδικότερα, η Τρόικα επιμένει στο ότι η εισπραξιμότητα δεν θα ξεπεράσει το 75%, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα φτάσει στο 80 με 82%, κάτι που σημαίνει ότι οι φόροι που θα βεβαιωθούν θα πρέπει να φτάσουν στα 3,8 με 3,9 δισ ευρώ- όπως προκύπτει από τις τελευταίες αλλαγές στο αρχικό σχέδιο που στόχευε σε βεβαίωση περίπου 4,2 δισ ευρώ- και να μην περιοριστούν στα 3,5 με 3,6 δισ ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστούν έσοδα 2,9 δισ ευρώ.

Μια από τις βασικές ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ότι παρά τις αλλαγές που επήλθαν στη σχετική κλίμακα, παραμένει βαρύ το φορτίο στα οικόπεδα. Όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα εντός οικισμού οικόπεδα στην επαρχία, που χρησιμοποιούνταν για αγροτικές εργασίες και θα φορολογηθούν αγρίως παρά το ότι δεν είναι καν οικοδομήσιμα. Ενδεικτικό της δυσκολίας της διαπραγμάτευσης- εξ ου και παραμένει μια από τις εκκρεμότητες στην αξιολόγηση από τη Τρόικα- είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών περνούν από το μικροσκόπιο ακόμα και τις ενδεχόμενες παραμετρικές αλλαγές (π.χ. ευνοϊκότερη αντιμετώπιση "τυφλών" διαμερισμάτων), ενώ στις επαφές των προηγούμενων ημερών ήταν αρνητικοί σε αλλαγές επί των διατάξεων που επηρεάζουν το στόχο των εσόδων (π.χ. αλλαγές στη κλίμακα για τις κατοικίες).

Αίσθηση προκαλεί η αρνητική στάση της Τρόικα ακόμα και απέναντι στη πρόταση της ελληνικής πλευράς για "πάγωμα" της μείωσης του φόρου μεταβίβασης, έτσι ώστε να μειωθεί αντιστοίχως το βάρος των φόρων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη που αντιμετώπισαν την αρνητική στάση των δανειστών, δεν έχει λογική το να μειώνεις ή να καταργείς το φόρο μεταβίβασης έτσι ώστε να βελτιώσεις την εμπορευσιμότητα του ακινήτου και από την άλλη να "φουσκώνεις" το φόρο κατοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ