Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Τρόικα -Με πολλά προαπαιτούμενα η μείωση του Χρέους - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Τρόικα -Με πολλά προαπαιτούμενα η μείωση του Χρέους

Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Τρόικα -Με πολλά προαπαιτούμενα η μείω
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δια πυρός και σιδήρου θα περάσει, όπως όλα δείχνουν, η περαιτέρω μείωση του Χρέους, καθώς όσο πλησιάζει η ώρα «μηδέν», δηλαδή η αποτίμηση της αξιολόγησης της Τρόικα, το ΔΝΤ φαίνεται ότι αποτραβιέται και πετάει τη μπάλα στο γήπεδο των Ευρωπαίων και ειδικότερα των Γερμανών.Οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις από την Αθήνα σημειώνουν ότι έως τις τελικές αποφάσεις ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος, συμπληρώνοντας με νόημα ότι είναι λάθος να «καίμε» από τώρα το χαρτί του «κουρέματος», οι πιθανότητες του οποίου είναι ούτως ή άλλως περιορισμένες.

Σύμφωνα με τραπεζικό παράγοντα που παρακολούθησε από πολύ κοντά τις διαβουλεύσεις για το PSI και την επαναγορά ομολόγων, το ενδεχόμενο «κουρέματος» προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα πετύχει από φέτος κιόλας πρωτογενές πλεόνασμα, ότι θα διασφαλίσει από νωρίς πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2014, ότι θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη χρονιά και βέβαια ότι δεν θα υπάρχουν εστίες κινδύνου στον Νότο (π.χ. η Ιταλία) που θα καθιστούν απαγορευτική και τη σκέψη για κάτι τέτοιο. Ακόμα κι έτσι, πάντως, οι πιθανότητες θεωρούνται περιορισμένες- «είναι ζήτημα αν συγκεντρώνουν ένα 20%» εκτιμά ο ίδιος παράγοντας- ενώ σε κάθε περίπτωση η όποια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από το Χειμώνα του 2014, αφού όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «ποιος Ευρωπαίος και δη Γερμανός θα συζητήσει νωρίτερα για κούρεμα, όταν έχει ακόμα να πληρώσει τις δόσεις που εκκρεμούν από το δεύτερο πακέτο, άρα να συζητήσει για το πόσα θα χάσει πριν τα βγάλει από τη τσέπη του;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ