Αγωνία για το τι θα αποφασίσει ο ανακριτής για τον Νίκο Μιχαλολιάκο - iefimerida.gr

Αγωνία για το τι θα αποφασίσει ο ανακριτής για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πλέον κρίσιμη στιγμή για τον Νίκο Μιχαλολιάκο ήρθε, καθώς στις 19:30 πέρασε την πύλη των δικαστηρίων στην Ευελπίδων για να απολογηθε σε ανακριτή και εισαγγελέα για τις κατηγορίες περί σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΧΑ θα υποστηρίξει ότι η δίωξή του είναι πολιτική, ότι λυπάται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ότι καταδικάζει τη βία απ΄όπου κι αν προέρχεται, ότι δεν γνωρίζει αν κάποια μέλη της ΧΑ είχαν παραβατική συμπεριφορά, ότι η ΧΑ είχε μόνο κοινοβουλευτική δράση και ότι ο ίδιος δεν είναι οπαδός των ναζί.

Μικρή ομάδα οπαδών της Χρυσής Αυγής 100 με 150 ατόμων βρίσκεται σε ένδειξη συμπαράστασης στην Ευελπίδων. Το παρόν δίνουν και οι βουλευτές του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, καθώς και η κόρη του γενικού γραμματέα της ΧΑ Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Νωρίτερα την Τετάρτη έκπληκτη η ελληνική κοινή γνώμη άκουσε την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφαιθούν ελεύθεροι οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

«Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της»

Η απόφαση των ανακριτών αρχικά πάγωσε και την κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Η αρχική ψυχρολουσία, βέβαια, που έφερε η απόφαση των ανακριτών να αφήσουν ελεύθερους τους τρεις βουλευτές της ΧΑ στην κυβέρνηση διαδέχθηκε η ψυχραιμία. Παρότι υπήρξαν φωνές στο περιβάλλον του πρωθυπουργού που έριχναν τις ευθύνες στους υπουργούς Χαράλαμπο Αθανασίου και Νίκο Δένδια για το «φιάσκο» όπως το χαρακτήριζαν της απελευθέρωσης των τριών χρυσαυγιτών και κυκλοφόρησαν σενάρια παραίτησης τους τελικά επικράτησαν οι ψυχραιμότερες φωνές.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους δύο υπουργούς, είναι οι στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση στηρίζει τους κυρίους Δένδια και Αθανασίου» διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές.

«Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Παρέπεμψε την ηγεσία και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη. Το κατηγορητήριο είναι βαρύ. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», τόνιζαν.

Βενιζέλος: Κανένας δεν πρέπει να βιάζεται

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι «κανένας δεν πρέπει να βιάζεται, διότι δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δικαστική κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια ποινική υπόθεση, η οποία μόλις αρχίζει να ερευνάται, είναι «στην πρώτη, πρώιμη φάση της». Είναι, τόνισε, μια ιστορική υπόθεση θεσμών, αξιών, δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

Τσίπρας: Εχω εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές, θα κινηθούν πέρα από σκοπιμότητες

Η πρώτη αντίδραση του Αλεξη Τσίπρα όταν ενημερώθηκε για την απόφαση των ανακριτών στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ήταν να δηλώσει πως έχει επιστοσύνη στις δικαστικές αρχές ότι θα κινηθούν πέρα και έξω από σκοπιμότητες, προσθέτοντας πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση της οποίας έχει πέσει θύμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σε non paper της Κουμουνδούρου αναφέρεται ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σβόμποντα «μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης αντιφασιστικού μετώπου και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή».

«Μουδιασμένοι» και οι βουλευτές

«Μουδιασμένοι», όμως, εμφανίστηκαν και οι περισσότεροι βουλευτές μετά το άκουσμα της είδησης της αποφυλάκισης των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Βουλευτές που βρέθηκαν στο Κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ανακριτών για τους τρεις βουλευτές της ΧΑ που αφέθηκαν ελεύθεροι, εκφράζουν την ανησυχία ότι η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την Δημοκρατία, ενώ βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να υπάρξουν συνέπειες στα κυβερνητικά στελέχη που χειρίστηκαν επικοινωνιακά την υπόθεση.

Ελεύθεροι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος - Στον Κορυδαλλό ο Λαγός

Υπενθυμίζεται ότι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι βουλευτές της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Σε όλους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και μόνο στον Ηλία Κασιδιάρη επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Γιάννης Λαγός καθώς τα εις βάρος του στοιχεία από καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών και κλήσεων σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι φέρονται να είναι συντριπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα αύριο το πρωί θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Tραμπουκισμοί, ύβρεις και απειλές μετά την απόφαση από Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Μίχο

Οι τρεις βουλευτές της ΧΑ κατά την έξοδό τους από την Ευελπίδων το πρωί της Τετάρτης δεν μπορούσαν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους για όσα είχαν προηγηθεί. Ο Ηλίας Κασιδιάρης χτύπησε έναν εικονολήπτη, κλώτσησε έναν φωτορεπόρτερ και έσπρωξε έναν ακόμη εικονολήπτη.

Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος περορίστηκαν στην εκτόξευση απειλών κατά πάντων: «Ξεφτίλες, δούλοι, ανθρωπάκια, σιχάματα» ήταν μερικά από τα κοσμητικά επίθετα με τα οποία «έλουσαν» τους δημοσιογράφους. Μάλιστα, συνέχισαν την επίθεση και κατά την έξοδό τους από τη ΓΑΔΑ όταν εκτόξευσαν κατά δημοσιογράφων απειλώς τύπου «θα περάσετε καλά τώρα, θα δείτε τι θα σας κάνουμε» και «μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε».

Φωτογραφία: Eurokinissi

H στιγμή της εισόδου του Νίκου Μιχαλολιάκου στο ανακριτικό γραφείο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ