Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων της Νορβηγίας [εικόνα] - iefimerida.gr

Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων της Νορβηγίας [εικόνα]

Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων της Νορβηγίας [εικ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα έφερε στο φως το λιώσιμο των πάγων στην Νορβηγία. Ερευνητές ανακάλυψαν αρχαία εργαλεία και όπλα από τη Νεολιθική εποχή, που πιθανά χρησίμευαν στο κυνήγι ταράνδων πριν από 5.400 χρόνια.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο δείχνει και το τρομακτικό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής, αφού φαίνεται πώς λιώνουν παγετώνες χιλιάδων ετών, όπως εξηγεί ο Μάρτιν Κάλαναν αρχαιολόγος στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας.

Ο Κάλαναν και οι συνεργάτες του, κάθε καλοκαίρι περνούν πεζοί τα βουνά Τρολχαιμ και Ντοβρ, νότια της περιοχής Τροντχαιμ στη Νορβηγία, ακολουθώντας το λιώσιμο των πάγων. Την τελευταία φορά, ένα μεγάλο τμήμα παγετώνα έλιωσε αποκαλύπτοντας ένα αρχαίο τόξο και βέλη θαμμένα στο χιόνι για χιλιετίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τόξο ήταν ηλικίας 3.800 ετών, ενώ το αρχαιότερο από τα βέλη είχε κατασκευαστεί πριν από 5.400 χρόνια.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς σε ποιον ανήκαν τα αρχαία όπλα, αλλά το τόξο και τα βέλη έχουν σχέδια που είναι εντυπωσιακά παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν χιλιάδες μίλια μακριά σε άλλα παγωμένα τοπία , όπως το Γιούκον, εξηγεί ο Κάλαναν.

«Οι άνθρωποι στη Νορβηγία , δεν είχαν καμία επαφή με τους ανθρώπους στο Γιούκον, αλλά έχουν τις ίδιες μεθόδους προσαρμογής στις καιρικές συνθήκες» δήλωσε ο Κάλαναν και πρόσθεσε «μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, οι άνθρωποι ενεργούσαν με τον ίδιο τρόπο»

Ωστόσο οι επιστήμονες εκφράζουν και την ανησυχία τους για τα νέα δεδομένα: «Το λιώσιμο των πάγων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στην αρχαιολογία, αφού ο πάγος διατηρεί τα υλικά προστατευμένα από το χρόνο, ενώ όταν οι πάγοι λιώνουν, τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται και είναι ευάλωτα μέχρι να τα βρουν οι ερευνητές»

Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων της Νορβηγίας [εικόνα] | iefimerida.gr 0

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ