Οι Ελληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση - iefimerida.gr

Οι Ελληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Βελτίωση στους δείκτες οικονομικής συγκυρίας καταγράφει η μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, ωστόσο ο μεγάλος όγκος φορολογικών υποχρεώσεων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, διατηρούν τους Έλληνες πολίτες στη πρώτη θέση της κλίμακας απαισιοδοξίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εµπιστοσύνης υποχωρεί τον Σεπτέµβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο και διαµορφώνεται στις -72,2 µονάδες (από -70,9 µονάδες), επανερχόµενος έτσι στα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013. Η ανακοπή της ανόδου της ανεργίας τους καλοκαιρινούς µήνες για πρώτη φορά από το πρώτο εξάµηνο του 2009, όπως αποτυπώνεται και στα σχετικά επίσηµα στοιχεία, φαίνεται να αντανακλάται και στις προβλέψεις των καταναλωτών. Στον αντίποδα, οι έντονες πιέσεις στα εισοδήµατα των εργαζοµένων, σε συνδυασµό µε την κλιµάκωση των φορολογικών υποχρεώσεων στο δεύτερο εξάµηνο, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στα νοικοκυριά για την οικονοµική τους κατάσταση στους επόµενους µήνες.

Έτσι οι Έλληνες παραµένουν µε διαφορά οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι καταναλωτές, µε τα νοικοκυριά της Κύπρου να ακολουθούν, έχοντας όµως καταγράψει σηµαντική άνοδο στο σχετικό δείκτη τον Σεπτέµβριο σε σύγκριση µε τον Ιούλιο (-53,2 από -57,1 µον.). Η Πορτογαλία έρχεται και πάλι τρίτη στη σειρά στη σχετική κατάταξη, αλλά επίσης µε σηµαντική βελτίωση στο δείκτη της (-43,7 από -52,1 µον.), ενώ την πρώτη πεντάδα συµπληρώνουν η Βουλγαρία και η Ρουµανία.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 µήνες αµβλύνεται τον Σεπτέµβριο, φθάνοντας στις 74,8 (από 80,7) µονάδες. Το 65% (από 75%) των νοικοκυριών προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί αισθητά και ένα 4% (από 3%) αναµένει ελαφρά ή αισθητή µείωση.

Συνολικά, ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος στην Ελλάδα τον Σεπτέµβριο επανήλθε σε ανοδική πορεία µετά από ένα δίµηνο διόρθωσης και διαµορφώθηκε στις 93,1 µονάδες από 91,7 τον Ιούλιο και 89,2 τον Αύγουστο. Η έντονη βελτίωση του κλίµατος στις Κατασκευές και τη Βιοµηχανία, αντισταθµίζεται εν µέρει από την εξασθένηση των προσδοκιών στο Λιανικό Εµπόριο και την καταναλωτική εµπιστοσύνη, µε το κλίµα στις Υπηρεσίες να παραµένει αµετάβλητο. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων φαίνεται να ανακάµπτουν λόγω της επιβράδυνσης της ύφεσης που καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν και το σωρευτικό αποτέλεσµα της ύφεσης αναµένεται να κορυφωθεί στο τελευταίο τρίµηνο του έτους και να αγγίξει συνολική συρρίκνωση του προϊόντος της τάξης του 25% του ΑΕΠ, αρκετοί κλάδοι της οικονοµίας διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες για το επόµενο διάστηµα. Φαίνεται δηλαδή όλο και περισσότεροι να συµφωνούν ότι είτε λόγω εξωγενών παραµέτρων και διάθεσης των πιστωτών για ηπιότερη δηµοσιονοµική προσαρµογή, είτε λόγω περαιτέρω άµβλυνσης των διάφορων µορφών αβεβαιότητας που κυριαρχούσαν στην ελληνική οικονοµία, η έξοδος από τον υφεσιακό κύκλο πλησιάζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ