«Μήλον της έριδος» η θέση του Σόιμπλε στις διαβουλεύσεις CDU - SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης - iefimerida.gr

«Μήλον της έριδος» η θέση του Σόιμπλε στις διαβουλεύσεις CDU - SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί το 72% των Γερμανών να λέει «ναι» στην παραμονή Σόιμπλε στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο ένα από τα κορυφαία στελέχη του SPD, ο πρόεδρος της πανίσχυρης συνιστώσας Seeheimer Kreis («Κύκλος Ζεεχάιμερ»), Γιοχάνες Καρς, δεν δίστασε να απαιτήσει τα μισά υπουργεία για το κόμμα του, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Οικονομικών.

Η οικονομική πολιτική αναδεικνύεται, όπως αναμενόταν, σε κυρίαρχο θέμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία, με «μήλον της έριδος» τη θέση του «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας

«Το SPD πρέπει να πάρει τα μισά από τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών», διαμηνύει ο Καρς μέσω της Bild που κυκλοφορεί αύριο, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση και για τη μοιρασιά των κυβερνητικών θέσεων.

Από την πλευρά τους, οι Χριστιανοδημοκράτες επιχειρούν «άνοιγμα» προς τους Σοσιαλδημοκράτες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθούν τις προτάσεις τους για την φορολόγηση ειδικά των πλουσίων.

Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, λέγοντας ότι «οι απαιτήσεις του SPD για το φορολογικό δεν αποτελούν ανυπέρβλητο εμπόδιο».

Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της βουλής Νόρμπερτ Μπάρτλε, σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο στην Rheinische Post, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων στην κορυφή της πυραμίδας και ανάλογη μείωση στην βάση της.

Στους κόλπους του SPD πάντως το συνέδριο της Παρασκευής δεν φαίνεται να αποφεύγει τις διαφωνίες, καθώς ήδη έχει σχηματιστεί η εσωκομματική ομάδα που απορρίπτει την προοπτική συμμετοχής σε «μεγάλο συνασπισμό» με την Ανγκελα Μέρκελ.

Της ομάδας ηγείται μάλιστα η ισχυρή Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, η οποία επισημαίνει τον κίνδυνο οι Σοσιαλδημοκράτες να έχουν την τύχη των Φιλελευθέρων, υπενθυμίζοντας ότι μετά την τελευταία συγκατοίκηση, την περίοδο 2005-2009, το SPD έχασε 76 έδρες.

Η διχογνωμία δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε προσφυγή της ηγεσίας του κόμματος στην βάση του, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την συνεργασία ή όχι με την κυρία Μέρκελ.

Την ίδια ώρα όμως, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνονται και διατεθειμένοι να συζητήσουν έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά, η οποία και σήμερα τους κάλεσε να συνεργαστούν για να επιτύχουν την καθιέρωση του κατώτατου μισθού.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η δημιουργία συνασπισμού, η καγκελάριος έχει την επιλογή του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα αναζητά συμμαχίες σε κάθε θέμα, ή της προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές.

«Μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να λειτουργήσει», τόνισε ο επικεφαλής των βουλευτών των Χριστιανοκοινωνιστών Στέφαν Μούλερ, για να συμπληρώσει ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν Χίρτε ότι «εάν το SPD και οι Πράσινοι απορρίπτουν για λόγους τακτικής να αναλάβουν την ευθύνη για το καλό του έθνους μας, θα πρέπει να ξαναψηφίσουμε».

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου με τον πρόεδρο του SPD

Οι διααβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συζήτησης που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας για τον προεκλογικό του αγώνα και σημείωσε τον κεντρικό ρόλο που παίζει το κόμμα αυτό στην πολιτική σκηνή σε Γερμανία και Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ