Τρόικα-κυβέρνηση κάνουν σκληρό παζάρι για το ύψος της ύφεσης! - iefimerida.gr

Τρόικα-κυβέρνηση κάνουν σκληρό παζάρι για το ύψος της ύφεσης!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συμφωνία για τις εκτιμήσεις σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο φετινό προϋπολογισμό αλλά και για το βάθος της ύφεσης, καταλήγουν κυβέρνηση και τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών τονίζουν ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει η οικονομική πολιτική, ενώ η Αθήνα προσπαθεί να αποφύγει τα νέα μέτρα.Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της τρόικας αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013, σε 4% από 4,2% προηγουμένως.

Η ελληνική πλευρά είχε προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, κατεβάζοντας τον πήχη στο 3,8% (από 4,5% στο Μεσοπρόθεσμο), επικαλούμενη κυρίως την πολύ καλή πορεία του τουρισμού.Τελικώς, υπήρξε σύγκλιση στο 4%, αν και δεν αποκλείεται η ύφεση να κλείσει πιο κοντά στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ξεκινήσει το 2014, με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να τοποθετείται στα επίπεδα του 0,5%-0,6%.Σε ό,τι αφορά τώρα το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, στόχος ο οποίος είναι υπεράνω όλων τη φετινή χρονιά, θεωρείται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 500 εκ. ευρώ.

Πλήρης εικόνα σε αυτό το μέτωπο θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες, αλλά εφόσον δεν σημειωθεί κάποια δραματική ανατροπή στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, τότε η επίτευξη πλεονάσματος είναι σίγουρο στοίχημα, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία προέρχεται κυρίως από την πολιτική ρευστότητα που επικρατεί στη χώρα, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα τραγικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

Αυτή η ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια για την βελτίωση των δημοσιονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει το -εφιαλτικό- ενδεχόμενο νέων οριζόντιων μέτρων, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης προς την τρόικα και τον κίνδυνο της πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ