Ευτέρπη Κουτζαμάνη: Αυτή είναι η σιδηρά κυρία της Δικαιοσύνης που ανέλαβε να ξεσκεπάσει τη Χ.Α. - iefimerida.gr

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: Αυτή είναι η σιδηρά κυρία της Δικαιοσύνης που ανέλαβε να ξεσκεπάσει τη Χ.Α.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι η δικαστικός θρύλος των ελληνικών δικαστηρίων, η πρώτη γυναίκα που ανέρχεται στην κορυφή της εισαγγελικής Ιεραρχίας. Οταν στην 1η Αυγούστου του 2013 ανέλαβε τα ηνία της Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έλεγε με πλήρη επίγνωση πως «ο Εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας». Σήμερα καλείται να απονείμει δικαιοσύνη σε μια από τις πιο καθοριστικές υποθέσεις της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας αφού μόλις παρέλαβε τον φάκελο με την πολύκροτη υπόθεση «Χρυσή Αυγή».Είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να περιστοιχίζεται από άνδρες και μόνο. Οταν μπήκε στο εισαγγελικό σώμα τον Οκτώβριο του 1975 ήταν η μοναδική γυναίκα σε εισαγγελική έδρα – ακολούθησε τρία χρόνια μετά η Ξένια Δημητρίου-Βασιλοπούλου. Εδώ και 38 χρόνια η Μυτιλινιά Ευτέρπη Κουτζαμάνη υπηρετεί στον κλάδο και ξεπερνώντας κάθε προκατάληψη ή ταμπού που θέλει για την κορυφαία θέση της εισαγγελίας μόνο άντρες εκπροσώπους, έγινε τον Αύγουστο η επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Σίγουρα δεν μετανιώνει καθόλου που αντιστάθηκε στις πιέσεις γνωστών και συγγενών να κάνει καριέρα στην καθήμενη Δικαιοσύνη και όχι στον εισαγγελικό κλάδο.Οι υποθέσεις που έχει αναλάβει είναι πολλές και κορυφαίες. Ξεχωρίζει η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη που διεξαγόταν κυριολεκτικά επί μήνες στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών στον Κορυδαλλό.Το βιογραφικό της Ευτέρπης Κουτζμάνη

Γεννήθηκε το 1949 και μεγάλωσε στον Πολιχνίτο Μυτιλήνης.Το 1967 μπήκε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε στις αρχές του έτους 1972. Εγινε δικηγόρος Μυτιλήνης το 1974. Πέρασε στον διαγωνισμό εμμίσθων παρέδρων και διορίσθηκε στις 7/10/1975 έμμισθη πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο.

Στη συνέχεια προήχθη και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου. Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών το 1985 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.Το 1995 γίνεται αντεισαγγελέας Εφετών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σε όλα τα Τμήματα της Εισαγγελίας (Εκτέλεσης, Προσδιορισμού, Διοικητικό, Εκδόσεων, Ακροατήρια κ.λπ.).

Το 2003 ως εισαγγελέας Εφετών υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ενώ το 2006 έγινε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ήταν μέχρι το 2012 η πρώτη γυναίκα αντεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.Το έτος 2010, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης, ορίστηκε πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ