Ο πόλεμος κατά της Χρυσής Αυγής φέρνει σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων - iefimerida.gr

Ο πόλεμος κατά της Χρυσής Αυγής φέρνει σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων

Ο πόλεμος κατά της Χρυσής Αυγής δημιουργεί συναίνεση όλων των κομμάτων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό έπειτα από το σοκ που υπέστη η ελληνική κοινωνία από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να μπορέσει να χαρακτηρίσει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και μέσα στο πλαίσιο αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και άνοιγμα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να ήταν εκείνος που προέβαλε τη θεωρία των δύο άκρων, ωστόσο, στην παρούσα φάση εκτιμά πως οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές και θα επιχειρήσει να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το μήνυμα ενότητας που στέλνει μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής». Ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να αντισταθεί στην εγκληματική δραστηριότητα των νεοναζί και να προστατεύσει το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα.

«Η Δημοκρατία δεν είναι ανοχύρωτη, έχει τα μέσα να αμυνθεί στις προκλήσεις και θα τα χρησιμοποιήσει όλα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η ενότητα του λαού είναι απαραίτητη για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας.

«Ο ανήφορος που περνάμε για να βγούμε από την κρίση σύντομα θα τελειώσει. Αλλά ο κατήφορος του διχασμού, αν ανεχθούμε τη βία και την ένταση, δεν τελειώνει παρά στην καταστροφή της χώρας. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Ενώνουμε τη χώρα και θωρακίζουμε τη Δημοκρατία» καταλήγει ο κ. Σαμαράς.

Δένδιας: Αναθεώρηση Συντάγματος για να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, που ενημερώνει ανελλιπώς τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις των ερευνών, τονίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Real News» την ανάγκη στην αναθεώρηση του Συντάγματος να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό κόμμα.

«Είναι θλιβερό ένα νεοναζιστικό μόρφωμα να βρίσκεται στο Kοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού» σημειώνει ο Νίκος Δένδιας και και αποκαλύπτει πως έχει ήδη αποστείλει πρόταση στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, έτσι ώστε να διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση σε κόμματα για τα οποία εκκρεμεί δικαστική έρευνα σχετικά με το αν, αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών τους προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Μάλιστα και ο ίδιος ο Γιάννης Μιχελάκης επιβεβαίωσε μέσω Twitter πως η κυβέρνηση εξετάζει αυτή την πρόταση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης

«Σε συνεργασία με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη πρόταση για διακοπή της χρηματοδότησης κομμάτων στα οποία γίνεται έρευνα γιά εγκληματική δράση» έγραψε στο λογαριασμό του ο υπουργός Εσωτερικών.

Τσίπρας και Κουβέλης τη Δευτέρα στον Κάρολο Παπούλια

Υπό το φως των τελευταίων περιστατικών οι Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης θα επισκεφθούν τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσουν σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την Αυστρία όπου βρίσκεται, κατηγόρησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μιλώντας στο «Μπρούνο Κράισκι Φόρουμ για το διεθνή διάλογο» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή υπάρχει το νομικό πλαίσιο να το κάνει.

Κατηγόρησε ακόμη τον Νίκο Δένδια για καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης καθώς ανέφερε ότι έστειλε στην εισαγγελία 31 φακέλους με αξιόποινες πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής μια ημέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Το ερώτημα είναι γιατί δεν το έκανε νωρίτερα αφού προφανώς οι αυτοί οι φάκελοι ήταν έτοιμοι» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως, κατά την άποψή του, η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου αλλά απέναντι στο νόμο.

«Η εφαρμογή του νόμου, η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, του νόμου που ματαίωσαν κύκλοι της ΝΔ και η εξάρθρωση των παρακρατικών μηχανισμών της Χρυσής Αυγής πρέπει άμεσα να υπάρξουν», τόνισε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην κεντρική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Βενιζέλος: Δεν θα επιτρέψουμε την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι η δράση εγκληματικών οργανώσεων δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει αποσταθεροποίηση της χώρας.

«Η δράση της οργάνωσης αυτής, που δηλώνει απροκάλυπτα ναζιστική, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά θεσμικά όταν εμφανίζονται στα εθνικά Κοινοβούλια και διεκδικούν ρόλο ακροδεξιές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα, χωρίς να περνούν οικονομική κρίση. Αλλά και αντίστροφα, παρότι και άλλες χώρες υφίστανται τώρα τις επιπτώσεις της κρίσης, δεν εμφανίζουν φαινόμενα αντίστοιχα με τη Χρυσή Αυγή» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος και συνεχίζει «Η δράση εγκληματικών οργανώσεων που τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της βίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τη συντεταγμένη ελληνική Πολιτεία. Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα θεσμικά μέτρα και έχει ζητήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία που τιμωρεί αυστηρά εγκληματικές πράξεις που έχουν τελεσθεί. Ταυτοχρόνως, θα ενισχυθεί η σχετική ποινική νομοθεσία. Το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί και θα επιβληθεί. Από εκεί και πέρα, οι θεσμικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπονται από αρχές δικαίου και κανόνες και βασίζονται στη θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας καθενός από αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι πλήρως έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως Προεδρία. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκ του περισσού».

Περιμένουν στοιχεία από τα τηλέφωνα του Γιώργου Ρουπακιά

Κι ενώ ο Γιώργος Ρουπακιάς μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος, οι Αρχές επικεντρώνουν τις έρευνές τους στην επεξεργασία των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο δράστης της στυγνής δολοφονίας εκείνο το βράδυ.

Από την ΕΛ.ΑΣ, εκτιμούν ότι θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα, αλλά θα διαπιστώσουν το αν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα στην οργάνωση της δολοφονίας, μέλη της Χρυσής Αυγής, ακόμη και βουελυτές.

Προς το παρόν, πάντως, η Αστυνομία διαψεύδει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχουν ταυτοποιηθεί τα άτομα με τα οποία συνομίλησε ο Γιώργος Ρουπακιάς εκείνο το βράδυ.

Ερχονται διώξεις εξπρές και αλλαγές στον ποινικό κώδικα

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο της ταχύτερης αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων, η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές σε άρθρα του ποινικού κώδικα ώστε να μην μένουν μένουν ατιμώρητοι για επεισόδια και αδικήματα που έχουν τελέσει βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Ισως και την ερχόμενη εβδομάδα να ασκηθούν οι πρώτες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά μελών της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενημερωθεί για όλα τα στοιχεία που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. κατά συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονται στη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξουν διώξεις και για ηθική αυτουργία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ