Επαναλειτουργεί το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης - iefimerida.gr

Επαναλειτουργεί το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης

Επαναλειτουργεί το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επαναλειτουργεί μετά από 10 χρόνια το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall στο Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη, το οποίο εισήγαγε τους Ελληνες αστρονόμους στην παρατηρησιακή αστροφυσική.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, το Newall κατασκευάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στην εποχή του με διάμετρο φακού 62 εκατοστά. Ωστόσο εδώ και 10 χρόνια ήταν εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων στο μηχανισμό του, αλλά και ο θόλος που το περιβάλει, στο κτίριο του Κέντρου Επισκεπτών.

Το όνομα του τηλεσκοπίου Newall αποτελεί φόρο τιμής στον αστρονόμο Ρομπερτ Στιρλινγκ Νιουαλ (1812-1889) και κρύβει μέσα του μεγάλη ιστορία. Για 20 περίπου χρόνια το τηλεσκόπιο παρέμεινε σε αχρηστία στο κτήμα του Nιούαλ μέχρι το 1891 που έγινε δεκτό από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ συμβάλοντας σε ένα πλήθος σημαντικών αστρονομικών ανακαλύψεων, όπως η παρατήρηση των ακτινικών ταχυτήτων των αστέρων.

Το 1955 το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δωρίζει το τηλεσκόπιο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδότησε την κατασκευή του διαμέτρου 14 μέτρων θόλου για την φιλοξενία του, ενώ από το 1959 το Newall εγκαθίσταται οριστικά στην Πεντέλη

Σήμερα το Newall χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ με αφορμή την επαναλειτουργία του το Αστεροσκοπείο διοργανώνει εκδήλωση με πρόσκληση το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μμ και παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Newall.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ