Σαμαράς: Εξι χρόνια για να επιστρέψουμε στο πρo κρίσης επίπεδο διαβίωσης - iefimerida.gr

Σαμαράς: Εξι χρόνια για να επιστρέψουμε στο πρo κρίσης επίπεδο διαβίωσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην εκτίμηση πως θα χρειαστούν έξι χρόνια για να επανέλθει η χώρα στην προ κρίσης κατάσταση (επίπεδο διαβίωσης και ΑΕΠ), προέβη ο πρωθυπουργός μιλώντας σε ημερίδα της «Herald Tribune» στην Στοά του Αττάλου, και υποστήριξε πως η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών

Αν και η χώρα ακόμα δεν έχει βγει από το τούνελ, πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, παρ' όλα αυτά, τους τελευταίους 14 μήνες η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και έχουν συντελεστεί σαρωτικές αλλαγές, ενώ για μία ακόμη στάθηκε στην προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα κατά του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού που πλήττουν, όπως σημείωσε, τη Δημοκρατία σε δύσκολες περιόδους οικονομικής κρίσης.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου απλά δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί η υπερβολική πίεση... όταν βαθιές οικονομικές κρίσεις βαθιές κοινωνικές κρίσεις ή εξωτερικές απειλές μετατρέπουν τη δημόσια συζήτηση σε χαοτική πόλωση αντί για έναν γενικά αποδεκτό συμβιβασμό», ανέφερε ο κ. Σαμαράς για να συμπληρώσει:

«Αυτή ειναι η περίπτωση όταν η ελπίδα χάνεται για πολλούς και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η Δημοκρατία τρέφει τον ίδιο της τον εχθρό , που είναι βασικά ο εξτρεμισμός.

Ο εξτρεμισμός, όμως, πολώνει την κοινωνία, αποτρέπει κάθε δημοκρατικό συμβιβασμό υπονομεύει την ενότητα και την ελευθερία ταυτόχρονα, τη δημοσια τάξη και το κράτος δικαίου».

«Εξτρεμισμός και λαϊκισμός μιλούν στο όνομα του λαού, μόνο για να καταστρέψουν το δημόσιο συμφέρον, και στο όνομα του Έθνους, πλήττονττας τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό», υπενθύμισε, «έχει γίνει και στην αρχαιότητα καταλήγοντας στην κατάλυση της Δημοκρατίας και στη σύγχρονη εποχή στη μεταεπαναστατική Γαλλία και τη δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

Η Δημοκρατία, συνέχισε ο κ. Σαμαράς οφείλει να διασφαλίσει ότι ο λαός θα διατηρήσει την ελπίδα του. «Για κάποιο διάστημα ο λαός δεν θα ξέρει τι να πιστέψει. Πρέπει να επιμείνουμε σε δύο πράγματα. Στην αλήθεια και την ελπίδα. Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού μόνο αν συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και επαληθεύσουμε τις ελπίδες του».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «η συνταγή για μια επιτυχημένη δημοκρατική αντίδραση σε καιρούς μεγάλης πίεσης είναι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαρκής μάχη ενάντια σε εξτρεμισμό και λαϊκισμό, επίδειξη αλληλεγγύης, αλλαγή των στρεβλών στερεοτύπων και αντιλήψεων, μάχη ενάντια σε ριζωμένους φόβους με όπλα την αλήθεια και την ελπίδα».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμους πολιτικά τους επόμενους μήνες, τονίζοντας πως ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να εκτροχιαστεί ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. «Πιστεύουμε στο λαό μας, στις δυνατότητες της ενωμένης Ευρώπης και η ανάπτυξη είναι το αντίσωμα στο λαϊκισμό», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Εγκώμια Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν

Το εγκώμιο του Έλληνα Πρωθυπουργού έπελεξε κατά την παρέμβασή του στην ίδια εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

Σαμαράς: Εξι χρόνια για να επιστρέψουμε στο πρo κρίσης επίπεδο διαβίωσης  | iefimerida.gr 0

«Στην Ελλάδα, κύριε πρωθυπουργέ, κάνετε τόσα πολλά για τη χώρα σας. Τα κάνετε με δημοκρατικό τρόπο και νομίζω ότι θα ανταμειφθείτε με δημοκρατικό τρόπο», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.

Στις Βρυξέλλες για σειρά συναντήσεων την Τρίτη

Την Τρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ