Deal για ΔΕΠΑ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ μαζί με λιμάνι Θεσσαλονίκης θέλουν οι Ρώσοι - iefimerida.gr

Deal για ΔΕΠΑ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ μαζί με λιμάνι Θεσσαλονίκης θέλουν οι Ρώσοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να επισκεφθεί την Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Από την πλευρά της, η κ. Ματβιένκο επέδωσε στον κ. Σαμαρά προσωπικό μήνυμα του προέδρου Πούτιν.

Deal για ΔΕΠΑ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ μαζί με λιμάνι Θεσσαλονίκης θέλουν οι Ρώσοι | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κ. Ματβιένκο ανέφερε πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρίες και εξέφρασε την κατηγορηματική βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτές τις επενδύσεις.

Στο νέο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ η Gazprom - Ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ μαζί με λιμάνι Θεσσαλονίκης

Γνωστοποίησε εξάλλου πως η Gazprom θα συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ενώ διατύπωσε τα παράπονά της για τη στάση των Ευρωπαίων, καθώς όπως εξήγησε, ενώ η ρωσική εταιρεία έχει δραστηριότητα παντού στην Ευρώπη, εκείνοι έχουν πρόβλημα αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα.

H κ. Ματβιένκο επιβεβαίωσε το ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ωστόσο η Μόσχα ζητεί στη συμφωνία για τη ΔΕΠΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «πακέτο» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD) δεν θα επιχειρήσουν την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εάν αυτή η αποκρατικοποίηση δεν συνοδεύεται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς η ρωσική πλευρά έχει στα σχέδιά της ένα πλήρες δίκτυο λιμενικών και σιδηροδρομικών υποδομών που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μεταφορικό κόμβο. Αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου αυτού όμως, είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνομιλία της με τον Πρωθυπουργό, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας αναγνώρισε πως «απαιτούν ανδρεία» οι αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως είμαστε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής.

«Άμεση ανταπόκριση για την τιμή του φυσικού αερίου»

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιστολή που απέστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την τιμή του φυσικού αερίου, με την κ. Ματβιένκο να σημειώνει πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση, ότι έχουν ήδη γίνει δύο γύροι συνομιλιών και πως ελπίζει μετά τον τρίτο γύρο να υπάρξει συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ