5ο Φεστιβάλ Φιστικιού: Η μεγάλη γιορτή της Αίγινας - iefimerida.gr

5ο Φεστιβάλ Φιστικιού: Η μεγάλη γιορτή της Αίγινας

5ο Φεστιβάλ Φιστικιού: Η μεγάλη γιορτή της Αίγινας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με όλες τις δυνάμεις του κοινωνικού ιστού της Αίγινας ενωμένες, σε μια έξαρση εθελοντικής προσφοράς και αυταπάρνησης, ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, το 5ο Φεστιβάλ Φιστικιού.

Η έλλειψη οικονομικών πόρων και η δυσκολία προσέλκυσης χορηγών, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, φαίνεται πως τελικά εμψύχωσε την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της, χάρη στην ψυχραιμία και την αποτελεσματικότητα της προέδρου της κυρίας Φλώρας Αλυφαντή, παρέσυρε το ανθρώπινο δυναμικό της Αίγινας να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή του νησιού.

Οι εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ Φιστικιού ξεκίνησαν την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή, 22 του μηνός, ενώ από τον Ιούλιο πραγματοποιούνται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, δημιουργώντας στην Αίγινα ένα κλίμα υψηλού πολιτιστικού επιπέδου. Παράλληλα, ακόμη και μετά τη λήξη του Φεστιβάλ, ακολουθούν δύο μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 η «11η Πανελλήνια Λαμπαδηδοδρομία » με τη συμμετοχή του Δήμου Αίγινας στην Πανελλήνια Λαμπαδηδοδρομία του Συλλόγου Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 19.30 στην Αυλή Λαογραφικού Μουσείου «Μια ζωή σε ασπρόμαυρο καρέ». Η Αίγινα των διακοπών του΄60 μέσα από τα κινηματογραφικά καρέ της εποχής αναβιώνει σε μια επιθεώρηση από την νεανική θεατρική ομάδα της Αίγινας.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του το πρωί της Πέμπτης στην παλιά προβλήτα του λιμανιού της Αίγινας με την ανάσυρση από τον βυθό των ζωγραφισμένων από Αιγινήτες καλλιτέχνες κανατιών που βυθίστηκαν πέρυσι, στη λήξη του 4ου Φεστιβάλ. Το απόγευμα (18.00) εγκαινιάζεται η εμπορική έκθεση με το επίσημο άνοιγμα των περιπτέρων κατά μήκος του λιμανιού.

Στοίχημα της φετινής διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της αιγινίτικης παράδοσης στην τέχνη της πέτρας, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό . Ήδη, καθ'όλη τη διάρκεια του Ιουλίου Αιγινήτες πετράδες παρέδιδαν μαθήματα στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου σε παιδιά, τα έργα των οποίων θα εκτεθούν στον Πύργο του Μάρκελλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα μυστικά της πέτρας», με έργα μαθητών Ε' και ΣΤ' δημοτικού, οι οποίοι παρακολούθησαν σεμινάρια για την επεξεργασία της πέτρας από τους Σπύρο Γαλάρη (πουρί), Τάκη Μαρίνη (θαλασσινή πέτρα) και Σώζο Τζώνη (μαυρόπετρα), θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 18.30, ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ. Την ίδια ώρα ξεκινά στον Πύργο του Μάρκελλου ο κύκλος παιδικής ψυχαγωγίας, ενώ στις 18.30 πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα μυστικά της πέτρας» με έργα μαθητών Ε' και ΣΤ' Δημοτικού

Το πρόγραμμα συνεχίζεται στον Πύργο Μάρκελλου με την «Γαρουφιάδα», μια παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Α' Δημοτικού Σχολείου Αίγινας και ολοκληρώνεται στις 21.00 στην Αυλή Λαογραφικού Μουσείου με το ρεσιτάλ για τσέλο και πιάνο με τίτλο: « Από την Ρωσσία με αγάπη».

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Γκρόζα, θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 της Παρασκευής στο λιμάνι της Αίγινας. Από το πρωί της ίδιας ημέρας θα διεξάγονται παιδικές εκδηλώσεις ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα και στις 18.00 θα ξεκινήσει από τη Μητρόπολη της Αίγινας ξενάγηση στα Καποδιστριακά κτίρια από τους π. Εμμανουήλ Γιαννούλη και Αλέξη Κράους. Η ημέρα θα κλείσει με το γαστρονομικό αντάμωμα του συλλόγου βοσκών Αμαρίου Κρήτης με τους Αιγινήτες σεφ,"Ο Μίνωας συναντά την Αφαία", στον Άγιο Νικόλα τον Θαλασσινό.

Το βράδυ του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο μεγάλη μουσική συναυλία με τον Χρήστο Νικολόπουλο, χορηγία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Σαρωνικού. Από το πρωί θα διεξάγονται ποικίλες εκδηλώσεις για παιδιά, ενώ στις 20.00, στο Κέντρου Τύπου Αίγινας, ο αναπληρωτής πρόεδρος της λέσχης αρχιμαγείρων Κρήτης Μιχάλης Παναγιωτάκης θα μας οδηγήσει σε ένα " Γαστρονομικό ταξίδι με πλοηγό το φιστίκι Αιγίνης".

Τη λήξη του Φεστιβάλ, το βράδυ της Κυριακής, θα σηματοδοτήσει ένα παραδοσιακό γλέντι με τον Δημήτρη Καραουλάνη στην Παραλία της Αίγινας, στο πλαίσιο του οποίου ο κόσμος θα απολαύσει χορευτές σε έναν άγνωστο αιγινίτικο χορό, τον Ντρείο (από το ανδρείος). Στις 9.00 θα αναχωρήσει από την Παναγίτσα πούλμαν για ξενάγηση στον Ναό της Αφαίας από την Ελίνα Σταματάτου, στις 12.00 θα πραγματοποιηθούν στο Κτήμα Πόλιου τα εγκαίνια εγκαίνια της έκθεσης «Καλλιτέχνες δημιουργούν στο Κτήμα Πόλιου», σε οργάνωση: Ίριδος Κρητικού, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διεξαχθούν εκδηλώσεις για παιδιά, πάρτυ με μουσική και κεράσματα στον Πύργο Μάρκελλου, μουσική παράσταση με την παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής – Μαρίζα Κωχ «Ταξιδεύοντας με τη Γοργόνα και τον μικρό Αλέξανδρο» και ένας θαλασσινός περίπατος από τους ερασιτέχνες ψαράδες με συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και μουσικής.

5ο Φεστιβάλ Φιστικιού: Η μεγάλη γιορτή της Αίγινας | iefimerida.gr 0
5ο Φεστιβάλ Φιστικιού: Η μεγάλη γιορτή της Αίγινας | iefimerida.gr 1
5ο Φεστιβάλ Φιστικιού: Η μεγάλη γιορτή της Αίγινας | iefimerida.gr 2
5ο Φεστιβάλ Φιστικιού: Η μεγάλη γιορτή της Αίγινας | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ