Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Simon Johnson, εξηγεί: Δύο πράγματα θα φέρουν ανάπτυξη στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου - iefimerida.gr

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Simon Johnson, εξηγεί: Δύο πράγματα θα φέρουν ανάπτυξη στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το τι μέλλει γενέσθαι στον ευρωπαϊκό Νότο αναφέρεται ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Simon Johnson, ο οποίος υποστηρίζει πως χώρες όπως η Πορτογαλία έχουν την ευκαιρία να αφήσουν πίσω τους την οικονομική κρίση, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο Johnson επισημαίνει πως ο ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται ακόμη στη «δίνη του κυκλώνα» του υψηλού χρέους και υποστηρίζει πως η ανάκαμψη την οποία επιθυμούν διακαώς οι κυβερνήσεις, μπορεί να έρθει μέσω περισσότερης επιχειρηματικότητας.

Μια χώρα η οποία μπορεί να απαντήσει για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, είναι η Πορτογαλία, με τον Johnson να αναφέρει πως «η Πορτογαλία έχει σημειώσει πρόοδο στην σταθερότητα της οικονομίας της και την βιωσιμότητα του χρέους της. Οπως είχε υποστηρίξει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκασπάρ, η Πορτογαλία θα πρέπει να συγκρίνεται περισσότερο με την Ιρλανδία και όχι με την Ελλάδα, καθώς η εικόνα του προϋπολογισμού έχει βελτιωθεί και η ανάπτυξη του δεύτερο τετράμηνο ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη», σημειώνει ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.

Πως θα επέλθει η ανάκαμψη

Στη συνέχεια του άρθρου του, o Johnson υποστηρίζει πως «η μακροοικονομική ανάκαμψη απαιτεί είτε την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που υπάρχουν, ή την δημιουργία νέων εταιρειών- αυτό είναι που δίνει νέες θέσεις εργασίας. Οσον αφορά τις προσωπικές ιστορίες, σίγουρα υπάρχουν θετικά σημάδια- περιλαμβάνοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εταιρείες που αυξάνουν τις εξαγωγές κυρίως επειδή οι προοπτικές της εθνικής αγοράς δεν είναι μεγάλες»

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη προβλήματα όπως η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά, υποστηρίζει στο άρθρο του και σημειώνει πως θα χρειαστεί μια συνολική λύση για τον Νότο για χώρες όπως η Ιταλία, στην οποία οι προοπτικές για μια γρήγορη ανάκαμψη δεν είναι θετικές, σημειώνει.

Η καλύτερη λύση κατά τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, είναι να δημιουργηθούν επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και να αναπτυχθούν οι ήδη υπάρχουσες οι οποίες είναι μικρές. «Η διευκόλυνση των εταιριών να καταρρεύσουν, θα βοηθούσε επίσης: Το κάθε ξεκίνημα πρέπει να μπορεί να ''βαλτώσει'' με έναν ξεκάθαρο και χωρίς ''πόνο'' τρόπο, στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος θα βοηθούσε επίσης», υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ