Χιλή: 40 χρόνια από το πραξικόπημα Πινοσέτ και την αυτοκτονία Αλιέντε [εικόνες] - iefimerida.gr

Χιλή: 40 χρόνια από το πραξικόπημα Πινοσέτ και την αυτοκτονία Αλιέντε [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Χιλή ετοιμάζεται για την 40ή επέτειο από το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ. Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 1973, όταν ο Αουγκούστο Πινοσέτ ανέτρεπε τον σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Στη Βίλα Γκριμάλντι, το θυσιαστήριο των θυμάτων του πραξικοπήματος, βρέθηκε η πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφια για την προεδρία Μισέλ Μπατσελέ. Η ίδια είχε κρατηθεί εκεί μαζί με τη μητέρα της. Η τελετή έγινε στη μνήμη των φυλακισμένων που εξαφανίστηκαν χωρίς να γίνει ποτέ γνωστή η τύχη τους. Σήμερα η Βίλα Γκριμάλντι ονομάζεται Πάρκο Ειρήνης.

"Η αλήθεια και η δικαιοσύνη απαιτούνται για την ειρήνη και την συμφιλίωση. Για αυτό το λόγο πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Κι όσοι έχουν σχετικές πληροφορίες έχουν την ηθική υποχρέωση να τις αποκαλύψουν", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπάστιαν Πινέιρα.

Ο απολογισμός του 17χρονου πραξικοπήματος ήταν πάνω από 3.200 νεκροί και χιλιάδες ακόμη που έζησαν βασανιστήρια.

Ο πρωθυπουργός Αλιέντε συλλαμβάνεται

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ