Η οδός Σταδίου πεθαίνει -Η κραυγή απόγνωσης ενός καθηγητή Πανεπιστημίου - iefimerida.gr

Η οδός Σταδίου πεθαίνει -Η κραυγή απόγνωσης ενός καθηγητή Πανεπιστημίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πιο εμπορικός και ιστορικός δρόμος της Αθήνας, με το παλάτι του Οθωνα, την Παλιά Βουλή, τα ιστορικά βιβλιοπωλεία, καφέ και κινηματογράφους είναι νεκρός, γράφει ο καθηγητής Βασίλης Κρεμμυδάς σε άρθρο του στα Νέα.

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γράφει ότι τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα η οδός Σταδίου υπήρξε ο επισημότερος δρόμος της Αθήνας από τότε που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Εκεί, γράφει, βρίσκεται η Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου μαζεύονταν και έκλαιγαν, λέει, οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι ή ίσως έκλαιγαν οι αποτυγχάνοντες υποψήφιοι βουλευτές.

Εκεί βρίσκεται και το αρχοντικό Βούρου (σημερινό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών) που έγινε το πρώτο βασιλικό ανάκτορο, αφού εκεί πρωτοκατοίκησε ο βασιλιάς Οθων, όταν μετακόμισε στην Αθήνα. Στην οδό Σταδίου κατασκευάστηκε και η Πρώτη Βουλή, ο δρόμος γέμισε με επίσημα κρατικά κτίρια, άνοιξε ο Λουμίδης με τη μισή διανόηση να πίνει εκεί τον καφέ της, έγιναν μεγάλα νεοκλασικά, βιβλιοπωλεία όπως ο Κάουφμαν.

«Ο πιο σημαντικός δρόμος της Αθήνας, ο από όλες τις απόψεις ένας πλήρης δρόμος και με ένα σωρό ωραιότατα και μεγάλα νεοκλασικά, χάρη στις τράπεζες κυρίως, με το μεγάλο ξενοδοχείο-εστιατόριο στη μέση (Εσπέρια) δεν υπάρχει πιά. Η οδός Σταδίου απέθανε. Ο πιο εμπορικός, ο πιό πολυσύχναστος δρόμος της Αθήνας είναι νεκρός. Πήγε να βρει τους νεκρούς του. Τους τρεις της Μαρφίν, τον Σωτήρη Πέτρουλα παλιότερα.

Και τώρα τι; Πάει κι ο Στρογγυλός το φετινό καλοκαίρι. Τώρα, μου λέει ένας, έμεινε ως δρόμος των διαδηλώσεων. Ναι, απάντησα, και των κουκουλοφόρων. Αυτός ο θάνατος είχε προαναγγελθεί, τον προανήγγειλαν οι πρόσφατες φωτιές, η καταστροφή του νεοκλασικού με τους δύο κινηματογράφους και τον παλιό Βερόπουλο!» γράφει ο καθηγητής στο συναρπαστικό άρθρο του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ