Reuters: Παράνομος κρίθηκε ο «φόρος Τόμπιν» από την νομική υπηρεσία της Ε.Ε. - iefimerida.gr

Reuters: Παράνομος κρίθηκε ο «φόρος Τόμπιν» από την νομική υπηρεσία της Ε.Ε.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παράνομος κρίθηκε από την νομική υπηρεσία της Ε.Ε. Ο φόρος Τόμπιν, ο οποίος προέβλεπε την επιβάρυνση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο οποίος θα επέβαλλε στις τράπεζες να καταβάλλουν περίπου 35 δισ. ευρώ τον χρόνο, ως αντάλλαγμα για την ενίσχυση που έλαβαν από τους φορολογούμενους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2007-2009.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το οποίο έχει στην κατοχή την 14σέλιδη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίες της Ε.Ε., αναφέρει πως η γνωμάτευση αυτή ενδεχομένως να βάλει «ταφόπλακα» στο σχέδιο, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή.

Το σχέδιο, περιελάμβανε την φορολόγηση στις μετοχές, τα ομόλογα, τις συμφωνίες επαναγοράς, τον δανεισμό τίτλων και τα παράγωγα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να πρέπει να καταβάλλουν περίπου 35 δισ. ευρώ τον χρόνο για την ενίσχυση που έλαβαν από το 2007 έως το 2009.

Οι νομικές υπηρεσίες της ΕΕ αναφέρουν στη γνωμοδότησή τους, ότι το σχέδιο «υπερβαίνει τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών για φορολόγηση βάσει των κανόνων του διεθνούς εθιμικού δικαίου», ενώ υποστηρίζουν πως δεν συνάδει με την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, « καθώς παραβιάζει τις φορολογικές αρμοδιότητες των κρατών μελών που δεν συμμετέχουν».

Υπέρ της εφαρμογής του έχουν ταχθεί η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, ενώ αντίθετα η Βρετανία η οποία είναι κατηγορηματική αντίθετη έχει προσφύγει κατά του φόρου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα επηρέαζε ενδεχομένως τις συναλλαγές χωρών που δεν τον υιοθετούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ