Από ορισμένες απόψεις, η ανισότητα είναι σήμερα μεγαλύτερη απ'ό,τι το 1913 -Βιβλίο-σοκ βρετανού οικονομολόγου - iefimerida.gr

Από ορισμένες απόψεις, η ανισότητα είναι σήμερα μεγαλύτερη απ'ό,τι το 1913 -Βιβλίο-σοκ βρετανού οικονομολόγου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μελετώντας την ιστορία τριών αιώνων σε πάνω από 20 χώρες, ο βρετανός οικονομολόγος Τόμας Πίκετυ κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που εξηγεί πολλά : «Το «Κεφάλαιο» στον 21ο αιώνα» και η διανομή του πλούτου.

Μιλώντας στο περιοδικό Nouvel Observateur ο οικονομολόγος αναφέρει ότι προσπαθεί στο βιβλίο του να γράψει την ιστορία του κεφαλαίου από τον 18ο αιώνα και να περιγράψει τα μαθήματα για το μέλλον. Στο έργο του συγκέντρωσε ιστορικές πηγές για την δυναμική των εισοδημάτων και των ιδιοκτησιών επί τρεις αιώνες. Από τον Μαρξ έφτασε ως τον Kiznets, τον Malthus και άλλους.

Τα λογοτεχνικά έργα παίζουν σημαντικό ρόλο στο έργο του. «Το ερώτημα της διανομής του πλούτου είναι πολύ σημαντικό για να το αφήνει κανείς μόνο στους οικονομολόγους» σημειώνει ο ίδιος. Λογοτέχνες όπως ο Μπαλζάκ, ή η Τζέην Οστιν έχουν σπουδαία γνώση της ιεραρχίας των περιουσιών που υπάρχουν γύρω τους. Συλλαμβάνουν τα μυστικά όρια, διαισθάνονται τη σημασία που έχουν για τους ανθρώπους, περιγράφουν τις στρατηγικές των γάμων περισσότερο από κάθε στατιστική υπηρεσία της εποχής.

Στο βιβλίο του «Ο Μπαρμπα-Γκοριό» του Μπαλζάκ ο ήρωας εξηγεί ότι οι σπουδές και οι ικανότητες δεν οδηγούν πουθενά και ότι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κάποιος μεγάλη περιουσία είναι ένας καλός γάμος με προίκα και ακίνητα. Αυτή η τρομερή αλήθεια βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα της εποχής.

«Το λάθος του Μαρξ ήταν ότι υποτίμησε την ανάπτυξη. Το λάθος των φιλελεύθερων είναι να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να τα ρυθμίσουν όλα. Από ορισμένες απόψεις, οι ανισότητες είναι σήμερα πιο σκληρές και από το 1913, ακόμη κι αν σήμερα υπάρχει μια μεσαία τάξη που απέκτησε ακίνητα -πράγμα που δεν υπήρχε πριν από 1 αιώνα, εξηγεί ο συγγραφέας..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ