Τα εκκαθαριστικά καθυστερούν, οι προθεσμίες πληρωμής λήγουν και οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμο - iefimerida.gr

Τα εκκαθαριστικά καθυστερούν, οι προθεσμίες πληρωμής λήγουν και οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Κολλημένους» με τους υπολογιστές θέλει να είναι οι φορολογούμενοι το υπουργείο Οικονομικών, αφού αν και δεν έχουν σταλεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το φόρο εισοδήματος ή για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας σε όλους, απαιτείται από τους φορολογούμενους να επισκέπτονται καθημερινά την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να ελέγχουν αν έχουν εκδοθεί τα ανάλογα εκκαθαριστικά ώστε να ενημερωθούν πότε θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι.

Μάλιστα, αν το εκκαθαριστικό έχει εκδοθεί και ο φορολογούμενος δεν το αντιληφθεί αλλά αναμένει να του έρθει ταχυδρομικά, τότε κινδυνεύει να βρεθεί με ληξιπρόθεσμο χρέος και να επιβαρυνθεί με πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Για παράδειγμα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΒΗΜΑ λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του φόρου εισοδήματος τη στιγμή που αρκετοί φορολογούμενοι ακόμη δεν το γνωρίζουν.

Το εν λόγω εκκαθαριστικό πιθανότατα βρίσκεται αποθηκευμένο στην ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Taxisnet, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ευθύνη του φορολογούμενου να το τυπώσει και να ακολουθήσει τη διαδικασία και τις προθεσμίες πληρωμής.

Για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013 έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών προθεσμία ως τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου οι πολίτες να οριστικοποιήσουν τις αλλαγές στο έντυπο Ε9 και να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις παρερμηνείες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια υποβολής αιτήσεων για την πάγια ρύθμιση, αλλά και τη ρύθμιση της νέας ευκαιρίας όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, διευκρινίζει τα εξής:

- Η ενεργοποίηση των πάγιων εντολών πληρωμής στους φορείς είσπραξης (συνεργαζόμενες τράπεζες, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΤΑ) για την καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών του Ν. 4152/2013 ΦΕΚ 107 Α διενεργείται αποκλειστικά στους ανωτέρω φορείς.

- Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που χρησιμοποιείται για τη σύσταση της πάγιας εντολής στον φορέα είσπραξης (τράπεζα κτλ.), πρέπει να είναι ο ίδιος με τον δηλωθέντα στη ΔΟΥ ή στο Taxisnet.

- Η απλή αναγραφή-δήλωση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής Taxisnet ή και στις αρμόδιες ΔΟΥ επί της σχετικής υπεύθυνης δηλώσεως δεν αποτελεί σύσταση της πάγιας εντολής από τον οφειλέτη, αλλά απαιτείται άμεση συνεργασία του οφειλέτη με τον φορέα είσπραξης που έχει επιλέξει.

- Σε κάθε περίπτωση, ο οφειλέτης έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της ενεργοποίησης και της μηνιαίως ομαλής εκτέλεσης της πάγιας εντολής ως την τελική καταβολή/πίστωση των δόσεων της ρύθμισης που τηρεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ