Εξωπλανήτη με ατμόσφαιρα πλούσια σε νερό ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες [εικόνα] - iefimerida.gr

Εξωπλανήτη με ατμόσφαιρα πλούσια σε νερό ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες [εικόνα]

Εξωπλανήτη με ατμόσφαιρα πλούσια σε νερό ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες [εικόνα]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντυπωσιακό εξωπλανήτη με νερό στην ατμόσφαιρά του εντόπισαν Ιάπωνες ερευνητές, χαρακτηρίζοντας τον ως «Σούπερ-Γη». Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Subaru, οι ερευνητές παρατήρησαν τον μακρινό Gilese 1214 b και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ατμόσφαιρά του είναι πλούσια σε υδρογόνο.

Με τον χαρακτηρισμό «Σούπερ-Γη», οι αστρονόμοι συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν εξωπλανήτες, οι οποίοι έχουν το σχήμα της Γης, ωστόσο είναι αρκετά μεγαλύτεροι, αλλά όχι τόσο μεγάλοι όσο ο Διας ή ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.

Ο Gilese 1214 b (ή GJ 1214 b) βρίσκεται 40 έτη φωτός στον αστερισμό του Οφιούχου βορειοδυτικά από το κέντρο του γαλαξία μας.

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε τις δύο οπτικές κάμερες Suprime-Cam και FOCAS του τηλεσκοπίου Subaru οι οποίες είναι εξοπλισμένες με μπλε φίλτρο μετάδοσης για να αναζητήσουν το ποσοστό του Rayleigh στο GJ 1214 b. Οι παρατηρήσεις της ομάδας έδειξεανότι η ατμόσφαιρα GJ 1214 Β δεν εμφανίζει αρκετό Rayleigh και το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο πλανήτης είναι πλούσιος σε νερό ή υδρογόνο και η ατμόσφαιρά του είναι γεμάτη σύννεφα.

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα δεν αγνόησε εντελώς την πιθανότητα να κυριαρχεί μόνο το υδρογόνο στην ατμόσφαιρα, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο GJ 1214 b είναι πιθανό να είναι και πλούσιος σε νερό, ωστόσο η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει τις παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσει την άποψη αυτή.

Εξωπλανήτη με ατμόσφαιρα πλούσια σε νερό ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες [εικόνα] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ