Αλλάζει ο νόμος για πταίσματα και πλημμελήματα- Ποια αδικήματα δεν είναι πλέον αξιόποινα - iefimerida.gr

Αλλάζει ο νόμος για πταίσματα και πλημμελήματα- Ποια αδικήματα δεν είναι πλέον αξιόποινα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων από τον τεράστιο όγκο των δικογραφιών οι οποίες αφορούν μικροπαραβάσεις στοχεύει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία με την οποία παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη για εγκλήματα με μικρή κοινωνική απαξία τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2013.

Ωστόσο, η παραγραφή του αξιόποινου δεν ισχύει για περιπτώσεις όπως η παράβαση του ποινικού κώδικα σε περιπτώσεις αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση, σε περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας και για παράβαση διατάξεων για τη λειτουργία του Ανταγωνισμού.

Ποια εγκλήματα δεν αποτελούν πλέον αξιόποινα και ποιες ποινές παραγράφονται:

Στην τροπολογία, προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 235 του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με την οποία δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Ωστόσο, από την ρύθμιση εξαιρούνται τα αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία (παθητική και ενεργητική δωροδοκία, δωροδοκία δικαστή, ψευδής βεβαίωση και νόθευση από υπάλληλο, απιστία σχετική με την υπηρεσία).

Τι θα ισχύει για τα πταίσματα και τα πλημμελήματα

Για τα αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, προβλέπεται ότι παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη, των πταισμάτων και των πλημμελημάτων, τα οποία επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

Στην περίπτωση των πλημμελημάτων, εάν ο υπαίτιος υποπέσει σε νέο παράπτωμα μέσα σε έναν χρόνο από την δημοσίευση του νόμου και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πάνω από 6 μήνες, συνεχίζεται η ποινική δίωξη που είχε παραγραφεί.

Η παραγραφή του αξιόποινου και η παύση της ποινικής δίωξης δεν ισχύει για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και την παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ