Επιστήμονες κατάφεραν να «φυλακίσουν» το φως σε κρυστάλλους [εικόνα] - iefimerida.gr

Επιστήμονες κατάφεραν να «φυλακίσουν» το φως σε κρυστάλλους [εικόνα]

Επιστήμονες κατάφεραν να «φυλακίσουν» το φως σε κρυστάλλους [εικόνα]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί το φως να είναι το ταχύτερο στοιχείο στο σύμπαν, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά, όχι μόνο να το σταματήσουν, αλλά και να το κρατήσουν φυλακισμένο σε κρυστάλλους για ένα ολόκληρο λεπτό ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν μόλις 16 δευτερόλεπτα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νταρντσταντ στη Γερμανία, χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ και μαγνητικό πεδίο για να στείλουν μια φωτεινή δέσμη επάνω σε αδιαφανή κρύσταλλο. Στη συνέχεια έστειλαν μια δεύτερη δέσμη από διαφορετικό λέιζερ και ταυτόχρονα έκλεισαν την δέσμη του πρώτου λέιζερ, καταργώντας την κβαντική υπέρθεση της πρώτης δέσμης και παγιδεύοντας έτσι τη δεύτερη δέσμη μέσα στον κρύσταλλο.

Μετά από αρκετές προσπάθειες, κατάφεραν να κρατήσουν τη δέσμη φωτός παγιδευμένη μέσα στον κρύσταλλο για 1 λεπτό. Οπως εξηγούν, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποδειχτεί θεμελιώδης για την αποθήκευση πληροφοριών σε δέσμες φωτός κάνοντας την κβαντική τεχνολογία πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ