Η Κομισιόν εξηγεί πότε και πώς μπορούμε να τρώμε ληγμένα τρόφιμα [pdf] - iefimerida.gr

Η Κομισιόν εξηγεί πότε και πώς μπορούμε να τρώμε ληγμένα τρόφιμα [pdf]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ειδικό φυλλάδιο στο οποίο εξηγεί τι σημαίνουν οι ημερομηνίες που αναγράφουν μέχρι πότε είναι κατάλληλα για κατανάλωση τα τρόφιμα τα οποία προμηθεύονται οι καταναλωτές εξέδωσε η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει πως αρκετά από τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν και μετά το πέρας της ημερομηνίας που αναγράφεται.

Στο εν λόγω έγγραφο, διευκρινίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαφορά στις ενδείξεις «κατανάλωση πριν από» και «κατανάλωση μέχρι», προκειμένου οι καταναλωτές να μην πετούν όλα τα «ληγμένα» τρόφιμα και να εξοικονομούν χρήματα.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο υποστηρίζει πως η ένδειξη « ''Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από'' υποδεικνύει την ημερομηνία έως την οποία τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, γεγονός που σημαίνει πως τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξεως, υπό τον όρο όμως πως έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται και δεν έχει αλλοιωθεί η συσκευασία. Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί πως ενδεχομένως το προϊόν να έχει αρχίσει να χάνει την γεύση και την υφή του.

Επομένως, σύμφωνα με τις οδηγίες προτού πεταχτούν τα ληγμένα προϊόντα με την ένδειξη «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από», πρέπει να γίνει έλεγχος στην κατάσταση της συσκευασίας, αλλά και στην όψη, την οσμή και την γεύση του προϊόντος. Επίσης, πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα η ένδειξη «κατανάλωση εντός τριών ημερών» για παράδειγμα, στα προϊόντα με τη συγκεκριμένη επιγραφή.

Στον αντίποδα, η ένδειξη«κατανάλωση μέχρι» η οποία αφορά προϊόντα τα οποία διατηρούνται σε ψύξη, σε κατάψυξη, είναι αποξηραμένα ή σε κονσέρβα η κατανάλωση τους σύμφωνα με την Κομισιόν πρέπει να γίνεται μέχρι την ημερομηνία λήξεως και σε καμία περίπτωση μετά από αυτήν.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο επισημαίνει:

  • Μην καταναλώνετε κανένα τρόφιμο ύστερα από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».
  • Η ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» αναγράφεται σε μεγάλου βαθμού αλλοιώσιμες τροφές, όπως στο φρέσκο ψάρι, το νωπό κιμά κ.λπ.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης, όπως «διατηρείται στο ψυγείο» ή «διατηρείται στους 2-4 βαθμούς Κελσίου» • εάν δεν τηρήσετε τις οδηγίες, το προϊόν θα χαλάσει πιο σύντομα και κινδυνεύετε να προσβληθείτε από τροφική δηλητηρίαση.
  • Με την τοποθέτηση του προϊόντος στην ψύξη αμέσως μετά την αγορά του, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκειά του πέρα από την ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι», εφόσον έχει ψυχθεί καταλλήλως. Αλλά επιβεβαιώστε ότι ακολουθήσατε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, όπως «ψύξη έως την ημερομηνία κατανάλωσης μέχρι», «μαγείρεμα από την κατάψυξη» ή «καλή απόψυξη πριν από τη χρήση και κατανάλωση μέσα σε 24 ώρες».
  •  Όταν ένα τρόφιμο με ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» έχει ανοιχθεί, ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης και κατανάλωσης, όπως «κατανάλωση εντός τριών ημερών από το άνοιγμα», λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρόφιμο πρέπει να καταναλωθεί πριν από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».

Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ