H νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά και η επέλαση συναρπαστικών βιβλίων τους επόμενους μήνες από τον Ικαρο - iefimerida.gr

H νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά και η επέλαση συναρπαστικών βιβλίων τους επόμενους μήνες από τον Ικαρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν μπορείς παρά να παρακολουθείς με σεβασμό και σχεδόν με θαυμασμό την επέλαση του ιστορικού οίκου Ικαρος που ετοιμάζει για το φθινόπωρο και το χειμώνα μια εντυπωσιακή σειρά βιβλίων, με ποίηση βέβαια (παραδοσιακός πυλώνας του οίκου) αλλά και με συναρπαστική διεθνή λογοτεχνία και παιδικά βιβλία ( η καινούρια δράση του οίκου που έχει ήδη τρομερή απήχηση).

Σε πρώτο επίπεδο η είδηση πως η Κική Δημουλά έχει έτοιμη νέα ποιητική συλλογή και θα κυκλοφορήσει τους προσεχείς μήνες κλέβει τις εντυπώσεις από το προγράμμα του εκδοτικού οίκου Ικαρος, μαζί με την επανέκδοση των αποκηρυγμένων ποιημάτων του Καβάφη. Αμέσως μετά άφωνος ανατρέχει κανείς στον μεγάλο κατάλογο των προσεχών εκδόσεων, σε μια περίοδο κρίσης και έκπτωσης. Ο ηλικίας 70 ετών εκδοτικός οίκος επιφυλάσσει όμως και τίτλους ξένων συγγραφέων που έχουν εξασφαλίσει υποψηφιότητες για μεγάλα βραβεία και διθυραμβικές κριτικές. Ακολουθεί ο κατάλογος των προσεχών εκδόσεων.

ΠΟΙΗΣΗ

Κική Δημουλά
νέα ποιητική συλλογή

Κ.Π. Καβάφης Αποκηρυγμένα ποιήματα
Επανέκδοση της κλασσική έκδοσης του Ίκαρου του 1983, με την φιλολογική επιμέλεια του Γ.Π.Σαββίδη.

H νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά και η επέλαση συναρπαστικών  βιβλίων τους επόμενους μήνες από τον Ικαρο | iefimerida.gr 0

Νίκος Καρούζος: Οιδίπους τυραννούμενος
Επιμέλεια: Μαρία Αλμύρα
Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται οι πρώτες ποιητικές συλλογές του ποιητή που δεν έχουν ενταχθεί στα άπαντα, ποιήματα που είχαν δημοσιευτεί στον τύπο και σε λογοτεχνικά περιοδικά αλλά δεν είχαν ενταχθεί σε ποιητικές συλλογές, και αδημοσίευτα ποιήματα.

Ζήσιμος Λορεντζάτος Μεταφράσεις: Ποίηση και ποιητική
Μεταφράσεις των: Ezra Pound, Friedrich Hölderlin, Eugenio Montale, Wislawa Szymborska, W.H. Auden, W.B. Yeats, W.Blake, Edgar Allan Poe

Γιάννης Υφαντής: Κάτω από το εικόνισμα των άστρων
νέα ποιητική συλλογή

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Sam Byers (φωτογραφία κάτω): Ιδιοπάθεια, μυθιστόρημα
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

ΙΔΙΟΠΑΘΕΙΑ (η): Ασθένεια άγνωστης προέλευσης και αιτίας.

Η Κάθριν και ο Ντάνιελ έχουν χωρίσει. Στα τριάντα τους, παλεύουν, καθένας ξεχωριστά, με τα σύνδρομα της ηλικίας τους αλλά και το σουρεαλισμό της σύγχρονης ζωής: η Κάθριν, καταθλιπτική και κυνική, προσπαθεί να συνέλθει από το χωρισμό εγκλωβισμένη σε μια πόλη και σε μια δουλειά που μισεί πέραν πάσης αμφιβολίας, ενώ ο Ντάνιελ δεν είναι καθόλου βέβαιος αν η νέα του σχέση και η δουλειά του τον ικανοποιούν πραγματικά. Τα πράγματα παίρνουν νέα τροπή όταν επανεμφανίζεται στο προσκήνιο ένας παλιός τους φίλος, ο Νέιθαν, μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας σε ψυχιατρική κλινική, κουβαλώντας επιπλέον το βάρος μιας μαμάς που στο μεταξύ έχει αναδειχθεί σε συγγραφέα ενός αυτοβιογραφικού μπεστ-σέλερ βασισμένου στη δική του ατυχή διαδρομή, και σε δημοφιλή περσόνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο «Μάνα Κουράγιο». Με φόντο μια μυστηριώδη επιδημία των βοοειδών που εξαπλώνεται στην Αγγλία, οι τρεις φίλοι θα επιχειρήσουν να λύσουν τα δικά τους μυστήρια, προσφέροντας απολαυστικές σελίδες ευφυούς σάτιρας της σύγχρονης πραγματικότητας και μια ανελέητη ανάγνωση της παθολογίας μιας γενιάς που παραπαίει ανάμεσα στη συντήρηση και την αμφισβήτηση αλλά και της ανθρώπινης κατάστασης ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ο Sam Byers στην Ιδιοπάθεια, το πρώτο του μυθιστόρημα, ακολουθεί με δεξιοτεχνία και κέφι ‒αλλά και με γλώσσα που σπάει κόκαλα‒ τα χνάρια της μεγάλης αγγλοσαξονικής παράδοσης του χιούμορ και αναδεικνύεται στο πιο φρέσκο και πολλά υποσχόμενο ταλέντο της νεότερης γενιάς Βρετανών συγγραφέων.

Η εφημερίδα «The Telegraph» συμπεριέλαβε τον συγγραφέα στους πέντε νέους πεζογράφους του 2013 που αξίζει να παρακολουθήσουμε.
Η βρετανική αλυσίδα βιβλιοπωλείων Waterstones, προτείνει το Ιδιοπάθεια ως ένα από τα έντεκα καλύτερα debut novels του 2013.

H νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά και η επέλαση συναρπαστικών  βιβλίων τους επόμενους μήνες από τον Ικαρο | iefimerida.gr 1

Anthony Marra: Αστερισμός Ζωτικών Φαινομένων, μυθιστόρημα
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Τις τελευταίες μέρες του 2004, σ' ένα χωριουδάκι της Τσετσενίας, η οκτάχρονη Χαβάα κρύβεται στο δάσος όταν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αρπάζουν τον πατέρα της. Ο γείτονάς τους, Άχμεντ, ένας αποτυχημένος γιατρός, την φυγαδεύει στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο της πιο κοντινής πόλης, όπου η μοναδική γιατρός, η Ρωσίδα Σόνια, περιθάλπει ένα αδιάκοπο κύμα τραυματισμένων ανταρτών και προσφύγων, ενώ πενθεί για την εξαφανισμένη αδελφή της. Μέσα σε πέντε δραματικές μέρες, ο Άχμεντ και η Σόνια ανατρέχουν ο καθένας στο δικό του παρελθόν, ψάχνοντας να λύσουν έναν μυστηριώδη γρίφο συμπτώσεων, προδοσίας και συγγνώμης που τους δένει απροσδόκητα και αποφασίζει για τη μοίρα τους.

Ο Marra συνθέτει γύρω από τους έξι βασικούς χαρακτήρες του βιβλίου ένα πολυπρισματικό ανθρώπινο μωσαϊκό, αντάξιο των πιο επιβλητικών και συγκλονιστικών μυθιστορηματικών τοιχογραφιών του 19ου αιώνα.

«Το βιβλίο διαπνέεται και στηρίζεται από μια αίσθηση ανάτασης, αισιοδοξίας και λύτρωσης. Μιλάει γι' αυτά τα πράγματα που επιβιώνουν μέσα μας, ακόμα κι όταν καθετί υλικό έξω από μας μοιάζει χαμένο: για την αγάπη του γονιού ή της αδελφής, γι' αυτήν που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο αγνώστους, για τις θυσίες που κάθε αγάπη απαιτεί. Είναι ένα μυθιστόρημα για έξι αγαπημένους χαρακτήρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και που ελπίζω να τους αγαπήσετε κι εσείς.»
Anthony Marra

Αστερισμός ζωτικών φαινομένων: Ζωή –έστω στο πιο στοιχειώδες, μικροβιακό της επίπεδο– υπάρχει όταν συντρέχουν έξι ζωτικά φαινόμενα: οργάνωση, ευερεθιστότητα, κίνηση, ανάπτυξη, αναπαραγωγή, προσαρμογή...

Alison Moore: Ο φάρος, μυθιστόρημα
Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου

Σχεδόν μεσήλικας και εντελώς μόνος ο Φουθ ξεκινάει από την Αγγλία με προορισμό τη Γερμανία, τη γη των προγόνων του. Ο στόχος του ταξιδιού του είναι διπλός: μια εβδομαδιαία ανάπαυλα με πολλή πεζοπορία, καλό φαγητό και πολύ ύπνο, που θα του επιτρέψει να ξεφύγει για λίγο από τη μελαγχολία του πρόσφατου χωρισμού του από τη γυναίκα του. Αλλά και μια ευκαιρία να επαναλάβει την εκδρομή που είχε κάνει πριν από χρόνια με τον πατέρα του, τότε που τους εγκατέλειψε η μητέρα του.

Σχεδόν μεσήλικη και σχεδόν μόνη η Έστερ θα διασταυρωθεί με τον Φουθ όταν εκείνος θα καταλύσει την πρώτη και την τελευταία βραδιά του ταξιδιού του στο μικρό ξενοδοχείο, που διατηρεί με τον άντρα της. Δυο άνθρωποι τελείως διαφορετικοί θα εμπλακούν σε μια σειρά συμπτώσεων που επίκεντρό της θα είναι ένα μπουκαλάκι άρωμα σε θήκη με σχήμα φάρου.

Υποψήφιο στη βραχεία λίστα για το βραβείο Man Booker 2012, το πρώτο μυθιστόρημα της Alison Moore έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές.

H νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά και η επέλαση συναρπαστικών  βιβλίων τους επόμενους μήνες από τον Ικαρο | iefimerida.gr 2

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Stephen Aaron, Τρόμος επί σκηνής
Μετάφραση: Κώστας Βασσαρδάνης
Στο εξαιρετικό, και μοναδικό στη διεθνή ψυχαναλυτική βιβλιογραφία, αυτό βιβλίο ο Stephen Aaron μελετά το θέμα του τρόμου που κατακλύζει τους ηθοποιούς πάνω στη σκηνή. Γνωρίζει πολύ καλά το ζήτημα μια και ο ίδιος υπήρξε για πολλά χρόνια, παράλληλα, σκηνοθέτης θεάτρου, ψυχαναλυτής και καθηγητής στην περίφημη σχολή Juilliard. Αν και η ψυχαναλυτική του προσέγγιση τον οδηγεί στο να ανιχνεύσει τους σκοτεινούς, παιδικούς και απωθημένους φόβους που ενεργοποιούνται, ο Stephen Aaron λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν τη συγκεκριμένη στιγμή που εκδηλώνεται ο σκηνικός τρόμος στον ηθοποιό. Θεωρεί ότι πρόκειται για συγκυρία των υπαρξιακών αγωνιών που είχε ως ενήλικας, των αγωνιών του όσον αφορά στην επάρκειά του στην υποκριτική τέχνη και των ιδιαιτεροτήτων που έχει ο ρόλος που καλείται να αντιμετωπίσει και να ενσαρκώσει. Ο Stephen Aaron εκτιμά, και το δείχνει με μεγάλο αριθμό παραδειγμάτων, ότι ο σκηνικός τρόμος αποτελεί απαραίτητη κρίση στην πορεία ενός ηθοποιού (γι' αυτό και συχνά έρχεται στο μέσον της καριέρας) η οποία, εφόσον ξεπεραστεί, αναβαθμίζει την υποκριτική του τέχνη και την αυτογνωσία του, άρα την τέχνη της ζωής.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Σειρά Παίζω και διαβάζω:
Corina Fletcher- Britta Teckentrup: Παίζω και διαβάζω με τους πειρατές
Ηλικίες:3+
Ένα βιβλίο με τρισδιάστατες εικόνες που μεταμορφώνεται σε επιτραπέζιο παιχνίδι. Ο συναρπαστικός κόσμος των πειρατών ξεδιπλώνεται μπροστά σας. Ξεφυλλίστε τις σελίδες του βιβλίου και παίξτε με τις φιγούρες των πειρατών!

Σειρά Τικ και Τέλα:
Axel Schefler: Τικ και Τέλα: Το χιονι
Απόδοση στα ελληνικά: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ηλικίες:2+
Ο Τικ κι η Τέλα βγαίνουν έξω να παίξουν στο χιόνι και περνάνε τέλεια. Όταν, όµως, φτάνει η στιγµή να φτιάξουν ένα χιονάνθρωπο, µαλώνουν.
∆ιάβασε πώς καταφέρνουν οι δύο φίλοι να λύσουν τις διαφορές τους σ' αυτή την τρυφερή ιστορία που µαθαίνει στα παιδιά πώς να περνάνε όµορφα µαζί.

H νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά και η επέλαση συναρπαστικών  βιβλίων τους επόμενους μήνες από τον Ικαρο | iefimerida.gr 3

Axel Schefler (φωτογραφία επάνω): Τικ και Τέλα: Ο Βατραχάκος
Απόδοση στα ελληνικά: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ηλικίες:2+
Σήµερα η Τέλα θα µείνει στο σπίτι του Τικ. Όταν όµως πέφτουν να κοιµηθούν, η Τέλα διαπιστώνει ότι έχει ξεχάσει να πάρει µαζί της τον αγαπηµένο της Βατραχάκο.
Μια αστεία ιστορία στην οποία κάθε παιδί που έχει χάσει ή ξεχάσει το αγαπηµένο του κουκλάκι, θα αναγνωρίσει του εαυτό του.

Rebecca Harry Άι Βασίλη θέλω ένα φίλο
Απόδοση στα ελληνικά: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Ηλικίες:2+
«Άι Βασίλη, θέλω έναν φίλο». Αυτό γράφει ο Κούνελος στο γράμμα του. Αλλά τελευταία στιγμή χάνει τον ταχυδρόμο και πρέπει να το παραδώσει ο ίδιος. Στο δρόμο του θα συναντήσει πολλά ζωάκια που χρειάζονται τη βοήθειά του. Κι όταν ο Άι Βασίλης θα τον γυρίσει σπίτι με το έλκηθρό του, ο Κούνελος θα ανακαλύψει πως ο ίδιος έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα! Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για τη δύναμη της ευγένειας, που θα γίνει η αγαπημένη όλης της οικογένειας.

Birgitta Sif Όλιβερ
Απόδοση στα ελληνικά: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Ηλικίες:3+
Ο Όλιβερ ένοιωθε λίγο διαφορετικός. Απολάμβανε τη μοναξιά του. Έπλαθε ιστορίες με τους φανταστικούς του φίλους, τα παιχνίδια του, και χαιρόταν την παρέα τους. Ώσπου μια μέρα, κυνηγώντας το μπαλάκι του, γνώρισε την Ολίβια! Μια γλυκιά ιστορία για όποιον έχει νοιώσει κάποτε διαφορετικός...

Quentin Gréban Πώς να εκπαιδεύσετε το (μικρό) μαμούθ σας
Ηλικίες:3+
Όλα τα παιδιά θέλουν ένα ζωάκι για παρέα στο σπίτι. 10 απλοί κανόνες για να εκπαιδεύσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο και όχι μόνο... Ένα τρυφερό, συμβολικό βιβλίο που θα αγαπήσουν οι μικροί αναγνώστες.

Oliver Jeffers Πώς να πιάσεις ένα αστέρι
Απόδοση στα ελληνικά: Φίλιππος Μανδηλαράς
Ηλικίες:3+
Κάθε βράδυ κοιτούσε τον ουρανό από το παράθυρό του κι ευχόταν να είχε ένα δικό του αστέρι. Ονειρευόταν πώς θα ήταν η ζωή μαζί του, τα παιχνίδια που θα έπαιζαν, τους περιπάτους που θα έκαναν... Αποφάσισε, λοιπόν, ότι θα προσπαθούσε να πιάσει μόνος του ένα αστέρι, μόνο που έπρεπε πρώτα να καταστρώσει ένα σχέδιο.
Μια μαγική ιστορία από τον αγαπημένο συγγραφέα και εικονογράφο Oliver Jeffers, που μιλάει για το πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα πιο τρελά μας όνειρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ