Ο Γούντι Αλεν μόλις αποκαθήλωσε την τσάντα Βirkin της Ηermes από σύμβολο κύρους [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Γούντι Αλεν μόλις αποκαθήλωσε την τσάντα Βirkin της Ηermes από σύμβολο κύρους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελάχιστες γυναίκες αντιστάθηκαν στη γοητεία, ή μάλλον σε όλες τις φορτίσεις κύρους, εξουσίας, κυριαρχίας, πλούτου που φέρει η τσάντα Βirkin της Ηermes. H τσάντα που δημιουργήθηκε για χάρη ενός αγριμιού της μουσικής και της μόδας, της Τζέιν Μπίργκιν, για να γίνει -σχεδόν αυτομάτως- σύμβολο των πολυεκατομμυριούχων.

Ο Γούντι Αλεν μόλις αποκαθήλωσε την τσάντα Βirkin της Ηermes από σύμβολο κύρους [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Βεβαίως, τον τελευταίο χρόνο δεν ήταν λίγοι τόσο οι δημοφιλείς bloggers της μόδας όσο και μεγάλα μέσα όπως το Forbes και η Huffington Post που διατείνονταν ότι η Βirkin της Ηermes έχει χάσει αυτή τη μοναδική λάμψη που την κάνει σύμβολο κύρους. Την πιο ποθητή τσάντα στον κόσμο. Πρωταγωνιστεί στις φωτογραφήσεις διασημοτήτων, από την Καρντάσιαν και την Lady Gaga μέχρι την Βικτόρια Μπέκαμ, δεν έδειχνε το ίδιο απρόσιτη. Ομως ο ιδιοφυής Γούντι Αλεν, με αυτή τη ματιά που σκανάρει και εστιάζει στον πυρήνα του πιο νευραλγικού σημείου της κοινωνικής ομάδας με την οποία καταπιάνεται κάθε φορά, ανέδειξε μια άλλη διάσταση που φέρει η περίφημη τσάντα. Δεν είναι πια απλή τσάντα λοιπόν, είναι σύμβολο της υπερβολής, της ύβρης σχεδόν που προκαλεί το ανελέητο κυνήγι του κέρδους, το επί πτωμάτων. Ετσι, μια 35 εκατοστών Birkin είναι η δευτεραγωνίστιά του στη νέα του ταινία, τη «Θλιμμένη Τζάσμιν».

Ο Γούντι Αλεν μόλις αποκαθήλωσε την τσάντα Βirkin της Ηermes από σύμβολο κύρους [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Σε κάθε πλάνο της ταινίας όπου εμφανίζεται η Οσκαρική Κέιτ Μπλάνσετ, υπάρχει δίπλα η Hermes. Για την ακρίβεια, η τσάντα βρίσκεται ακόμη και σε πλάνα που δεν εμφανίζεται η πρωταγωνίστρια. Η σύζυγος που πολυεκατομμυριούχου επενδυτή, ηγέτη του Μανχάτταν, που οδηγήθηκε στη φυλακή για εξαπάτηση, χρεοκόπησε και αυτοκτόνησε τελικά. Η Τζάζμιν είναι η γυναίκα ερείπιο, η γυναίκα συντρίμμια ενός άλλοτε επικού συμβόλου που κατέρρευσε. Το μόνο που της μένει για να σταθεί, δεν είναι καν η αδελφή της στο σπίτι της οποίας καταφεύγει: είναι η 35 εκατοστών Birkin της Ηermes με τα χρυσά στοιχεία. Το Chanel σακάκι της τσαλακώνεται, τα Fendi φορέματα νοτίζονται από τον ιδρώτα, τα Roger Vivier παπούτσια της σκονίζονται. Ομως η Birkin παραμένει αγέρωχη, ακόμη και μετά από δραματικές πτώσεις στο πάτωμα. Ισως τελικά αυτό το σύμβολο, η Birkin της Ηermes είναι η μόνη που θα επιβιώσει από τη φούσκα του μεγαλείου, από την ύβρη της Τζάζμιν και του συζύγου της. Το μόνο αυθεντικό σύμβολο, αμόλυντο.

Ο Γούντι Αλεν μόλις αποκαθήλωσε την τσάντα Βirkin της Ηermes από σύμβολο κύρους [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Από την Τζέιν στην Τζάζμιν

Πόσο κοστίζει μια Birkin; Περί τα 10.000 ευρώ, η βασική έκδοση. Πως κρατιέται: χαμηλά στον καρπό, ποτέ στο ψηλότερα, χαλαρή, ποτέ κουμπωμένη. Στη Θλιμμένη Τζάζμιν, η ηρωίδα, ακόμη και όταν δεν μπορεί να αναπνεύσει, όταν καταδύεται σε ψυχοφάρμακα και βότκα, κρατά πάντα με τον σωστό τρόπο της Βirkin της. Αισθάνεσαι πως αν την πάρεις από το χέρι της, ή έστω από δίπλα της θα είναι σα να τραβάς τα καλώδια που κρατούν ζωντανό έναν διασωληνωμένο ασθενή.

Ο Γούντι Αλεν μόλις αποκαθήλωσε την τσάντα Βirkin της Ηermes από σύμβολο κύρους [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η Βirkin δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 προς τιμήν της τραγουδίστριας, μοντέλου, ηθοποιού, συμβόλου Τζέιν Μπίργκιν. Της ανυπότακτης, μποέμ, ερωτικής, γήινης Τζέιν που δεν είχε καμία σχέση με την «καλή κοινωνία» του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από το Παρίσι στο Λονδίνο, κάθισε τυχαία δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Hermes, τον Jean- Louis Dumas. Παραπονιόταν συνεχώς για το σημειωματάριο της που ήταν σε κακή κατάσταση και δεν μπορούσε να βρει αυτό που ήθελε και για την αποτυχημένη προσπάθεια της να βρει την ιδανική τσάντα για το Σαββατοκύριακο. Mέχρι τότε οι φωτογραφίες την έδειχναν συχνά δίπλα στον σύζυγό της Σερζ Γκένσμπουργκ κρατώντας αντί για τσάντα ένα απλό ψάθινο καλάθι, Ο Dumas είδε μπροστά του μια πρόκληση στην οποία δεν μπορούσε να αντισταθεί. Της ζήτησε να του περιγράψει πως ακριβώς φαντάζεται αυτή την τσάντα, τις διαστάσεις, το στυλ της. Δεν πέρασε πολύς καιρός από εκείνη τη στιγμή, όταν η Τζέιν έλαβε μια τσάντα ακριβώς όπως την είχε περιγράψει. Ηταν η Birkin η νέα τσάντα της Hermes! Η μήπως είναι πια η Jasmine της Ηermes;

Ο Γούντι Αλεν μόλις αποκαθήλωσε την τσάντα Βirkin της Ηermes από σύμβολο κύρους [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ