Συμπληρώματα διατροφής και για... αυτοκίνητα - iefimerida.gr

Συμπληρώματα διατροφής και για... αυτοκίνητα

Συμπληρώματα διατροφής και για... αυτοκίνητα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος κυανοβακτηρίου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα συμπληρώματα διατροφής, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε λιπαρά οξέα και πολυσακχαρίτες. Ωστόσο φαίνεται πώς εκτός από τους ανθρώπους, η σπιρουλίνα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα θρεπτική και για τα.. αυτοκίνητα!

Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, η διεθνής επιστημονική κοινότητα μελέτησε την βιομάζα αυτού του κυανοβακτηρίου με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη για τη σύνθεση βιοντίζελ ή βιοαιθανόλης σε μεγάλη κλίμακα.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί βιοντίζελ φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το πετροντίζελ στους ήδη υπάρχοντες ντιζελοκινητήρες για την κίνηση οχημάτων αλλά και τη θέρμανση.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα πρόσφατων ερευνών και βιομηχανικών πρωτοβουλιών που ενθαρρύνουν την παραγωγή βιοκαυσίμων από κυανοβακτήρια και φύκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Οικολογίας στη Βέρακρουζ του Μεξικού όπου οι επιστήμονες ανέπτυξαν πρόσφατα μία μέθοδο, κατά την οποία η σπιρουλίνα όχι μόνο παράγει βιοντίζελ αλλά και βιοαέριο ταυτόχρονα, που μπορεί και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό καύσιμο. Αντίστοιχα παραδείγματα παρουσιάζονται και στην Ιταλία και στο Μεξικό.

Ωστόσο η φαινομενικά τέλεια μέθοδος έχει και τα ελαττώματα της όπως η μικρή αποδοτικότητα, όσον αφορά την ποσότητα βιομάζας που καλλιεργείται ή την ποσότητα του τελικού προϊόντος. Για το λόγο αυτό, διάφοροι ερευνητές έχουν επιχειρήσει να βελτιώσουν τις διεργασίες αυτές, μεταβάλλοντας τη χημική σύσταση του υγρού θρεπτικού υλικού, στο οποίο μεγαλώνει ο οργανισμός στοχεύοντας σε αποδοτικά «πράσινα» καύσιμα στο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ