Ανεβαίνουν οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό- Πυρά κατά Σαμαρά από την αντιπολίτευση για το χρέος και τους πλειστηριασμούς - iefimerida.gr

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό- Πυρά κατά Σαμαρά από την αντιπολίτευση για το χρέος και τους πλειστηριασμούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανεβάζει τους τόνους η αντιπολίτευση, καθώς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το νέο ρεκόρ που σημείωσε το ελληνικό χρέος, αλλά και για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Σε ανακοίνωση της, η ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε στο ζήτημα της εκτόξευσης του ελληνικού χρέους και επισημαίνει πως «απαιτείται η διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει την περικοπή μέρους του χρέους και την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του».

Παράλληλα, η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρθηκε και στο θέμα του «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών, ζητώντας να παραταθεί μέχρι το 2015 η απαγόρευση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως «όποιες τροποποιήσεις γίνουν πρέπει να αφορούν μόνο τους επιτήδειους που έχουν και δεν πληρώνουν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Νότης Μαριάς, κατηγορεί σε ανακοίνωση του την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πως ενώ το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε στα 312 δισ. Ευρώ, «η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει για μια ακόμα φορά εξετάσεις υπακοής στην τρόικα, προχωρώντας σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».

Σκληρή κριτική και για το ζήτημα της εκτόξευσης του δημόσιου χρέους ασκεί και το ΚΚΕ, το οποίο επισημαίνει πως νέο δάνειο ή νέο «κούρεμα» θα φέρει νέα μέτρα, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο λαός.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:

Η Ελλάδα υλοποιεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που οδηγεί σε τεράστια ύφεση και αναπαράγει την κρίση. Απαιτείται η διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει την περικοπή μέρους του χρέους και την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του, την ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων , την ουσιαστική αλλαγή του μνημονίου ώστε η δημοσιονομική εξυγίανση να συνδεθεί με τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αναζωογόνηση της αγοράς , την προστασία των ανέργων και όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την ανάγκη να παραταθεί ως το 2015 η απαγόρευση των πλειστηριασμών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει ότι "όποιες τροποποιήσεις γίνουν πρέπει να αφορούν μόνο τους επιτήδειους που έχουν και δεν πληρώνουν".

«Στόχος πρέπει να είναι η διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των "κόκκινων δανείων", με προστασία της πρώτης κατοικίας των ελληνικών νοικοκυριών που η μεγάλη τους πλειονότητα μαστίζεται από την κρίση. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ρυθμίσεις που θα απειλήσουν αυτό το δικαίωμα. Το ζήτημα δεν σηκώνει κανενός είδους επικοινωνιακή διαχείριση ούτε γίνεται αποδεκτή η επίκληση πιέσεων από τους δανειστές» προσθέτει η Δημοκρατική Αριστερά.

Η δήλωση του Νότη Μαριά:

«Καθώς το δημόσιο χρέος έσπασε κάθε ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στα 321 δις ευρώ και το νέο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να δώσει για μια ακόμα φορά εξετάσεις υπακοής στην τρόικα, προχωρώντας σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».

Το σχόλιο του ΚΚΕ:

Ένα νέο δάνειο ή νέο κούρεμα, θα φέρει νέα μέτρα, που θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, εκτιμά το ΚΚΕ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου.

"Παρά τον τσακωμό μεταξύ ΔΝΤ και χωρών της ΕΕ, τμημάτων του κεφαλαίου, γύρω από το μίγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, με βάση τα επιμέρους συμφέροντά τους, όλοι μαζί ζητάνε την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων", τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει ότι η "μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, είναι η οργάνωση της Λαϊκής Συμμαχίας και συμπόρευση με το ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ