Τέρμα το... τσάμπα στις φυλακές των ΗΠΑ – Οι κρατούμενοι πληρώνουν για τη διαμονή τους εκεί - iefimerida.gr

Τέρμα το... τσάμπα στις φυλακές των ΗΠΑ – Οι κρατούμενοι πληρώνουν για τη διαμονή τους εκεί

Τέρμα το... τσάμπα στις φυλακές των ΗΠΑ – Οι κρατούμενοι πληρώνουν για τη διαμον
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφατα έκανε το γύρο του κόσμου η ιστορία ενός ηλικιωμένου Αμερικανού που έκανε ληστεία και περίμενε στην τράπεζα για να τον συλλάβουν, προκειμένου να βρει δωρεάν σπίτι σε ένα κελί. Αυτά τελείωσαν όμως. Γιατί ολοένα και περισσότερες φυλακές στις ΗΠΑ χρεώνουν τους κρατούμενους για τη... διαμονή.

Πιο πρόσφατα προστέθηκε στη λίστα ένα σωφρονιστικό κατάστημα του Τενεσί. Ο τιμοκατάλογος περιλαμβάνει κάθε είδος που έως τώρα παραχωρούνταν στους κρατούμενους δωρεάν. Στο εξής θα χρεώνονται 9.15 δολάρια για κάθε παντελόνι που θα παίρνουν, 6.26 δολάρια για κάθε κουβέρτα, 1.15 για την πετσέτα, ενώ δωρεάν δεν είναι ούτε το χαρτί υγείας (29 σεντς)!

Για την κομητεία του Αντερσον, όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη φυλακή, ήταν μία λογική κίνηση. Με το κόστος να αυξάνεται και τον προϋπολογισμό να μειώνεται, σκέφτηκαν αυτή τη λύση για να κλείσει η «τρύπα» που δημιουργούνταν στα οικονομικά τους, καθώς εκτιμάται πως κάθε κρατούμενους τους κοστίζει 62 δολάρια την ημέρα. Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ- εκείνες που έχουν και τους περισσότερους τρόφιμους στις φυλακές τους- έχουν εφαρμόσει ανάλογα προγράμματα.

Βέβαια, όπως τονίζει ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, Ντουάιτ Ααρονς, το μέτρο είναι περισσότερο συμβολικό. «Δεν ξέρω πώς θα βρουν χρήματα οι φυλακισμένοι για αυτά τα έξοδα», δηλώνει στο Time, καθώς εξηγεί οι περισσότεροι από αυτούς είναι άποροι.

Αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν πως τέτοιες χρεώσεις ουσιαστικά επιβαρύνουν την οικονομική κατάσταση. Στην Καλιφόρνια για παράδειγμα, αν οι φυλακισμένοι δεν πληρώσουν το ποσό για κάποια από αυτές τις «υπηρεσίες» που χρεώνονται στα σωφρονιστικά ιδρύματα έπειτα από την αποφυλάκισή τους, επιβάλλεται πρόστιμο 300 δολαρίων. Και στην πορεία αρκετοί από αυτούς επιστρέφουν στη φυλακή- μια και δεν μπορούν να καλύψουν το χρέος- με αποτέλεσμα τελικά να κοστίζουν περισσότερο στους φορολογούμενους.

Στο Τενεσί πιστεύουν ότι έχουν απάντηση και σε αυτό. Σε περίπτωση ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για πλημμέλημα, τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να εργάζονται, οπότε έχουν έσοδα για να καλύψουν και τα έξοδα που προκύπτουν εντός του κελιού. Βέβαια, ακόμη και αυτό χρεώνεται επιπλέον, αφού θα πρέπει να δίνουν ένα ποσό προκειμένου να συνοδεύονται από τη φυλακή στη δουλειά τους καθημερινά!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ