Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε τη βίλα Ζαρντινίδη στην καρδιά της Θεσσαλονίκης για 2,5 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε τη βίλα Ζαρντινίδη στην καρδιά της Θεσσαλονίκης για 2,5 εκατ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη βίλα Ζαρντινίδη, ένα εμβληματικό παλιό αρχοντικό της Θεσσαλονίκης δίπλα στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Ντεπό, που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Τζιάνι Ανιέλι και άλλες γνωστές προσωπικότητες, απέκτησε ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

Τα συμβόλαια υπογράφηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, ενώ η αγορά έγινε μέσω μιας νεοσύστατης εταιρείας με έδρα την Κύπρο.

Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, συνοδευόμενος από τη συνεργάτιδά του Εύα Καϊλή, επισκέφθηκε και περιηγήθηκε στη βίλα την περασμένη εβδομάδα. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να δει τα άλμπουμ της οικογένειας του Νίκου Ζαρντινίδη, ο οποίος υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο προδικτατορικά όσο και μετά τη δικτατορία και υπουργός Δημοσίων Εργων την περίοδο 1977-1980.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας πάντως δεν αποκάλυψε το πώς σκέπτεται να χρησιμοποιήσει το κτίριο, αν δηλαδή θα γίνει η κατοικία του στη Θεσσαλονίκη ή θα το μετατρέψει σε «στρατηγείο» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνος

.

Το τίμημα που καταβλήθηκε για την αγορά από τον Ελληνορώσο επιχειρηματία ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται όμως από ανθρώπους της κτηματαγοράς ως μικρό σε σχέση με την πραγματική αξία της βίλας προ της οικονομικής κρίσης. Το διατηρητέο κτίριο, ένα πραγματικό παλατάκι που κτίσθηκε το 1906 από την εβραϊκή οικογένεια του Μωρίς Μορπρούγκο, περιλαμβάνει και έναν μεγάλο περίβολο με δέντρα, μέσα στον οποίο υπάρχουν και άλλα κτίσματα και καλύπτει σχεδόν ένα τετράγωνο. Διεθνής οίκος εκτιμητών που κλήθηκε να εκτιμήσει την αξία του, την υπολόγισε στα 4,5-5 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά οι κληρονόμοι της οικογένειας Ζαρντινίδη μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μηνών δέχτηκαν να την παραχωρήσουν τελικά στον Ιβάν Σαββίδη σχεδόν για το μισό ποσό.

Η βίλα Ζαρντινίδη, όπως έγινε γνωστή εδώ και δεκαετίες, αφού αγοράσθηκε το 1952 από την οικογένεια Ζαρντινίδη, κτίσθηκε το 1906 από την οικογένεια του εβραϊκής καταγωγής Μωρίς Μορπρούγκο. Στο τουρκικό κτηματολόγιο ως ιδιοκτήτριά του το 1906 φερόταν η ιταλικής υπηκοότητας σύζυγός του, Φανή Μορπρούγκο. Η τελευταία πέθανε το 1948 στο Μιλάνο της Ιταλίας, ενώ η βίλα μετά την απελευθέρωση είχε τεθεί από το ελληνικό κράτος «υπό μεσεγγύηση του ελληνικού δημοσίου ως εχθρική περιουσία». Τελικά το 1950 αποδόθηκε και πάλι στην οικογένεια Μορπρούγκο -στον νόμιμο κληρονόμο Γεώργιο Μορπρούγκο- για να αγοραστεί το 1952 από τον Γιώργο Ζαρντινίδη.

Το εντυπωσιακό αρχοντικό, που έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης, έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα στοιχεία αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής, επηρεασμένα από το κίνημα της Art Nouveau. Ο Νίκος Ζαρντινίδης μπήκε στην πολιτική από τις αρχές της δεκαετίας του '50, όταν και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής και η πολιτική του πορεία συνδέθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίου θεωρούνταν πιστός φίλος και συνεργάτης. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε μερικούς πολύ στενούς και καλούς φίλους. Αποφεύγοντας τη δημοσιότητα, απολάμβανε τη φιλοξενία και την οικογενειακή ατμόσφαιρα στο αρχοντικό του Ν. Ζαρντινίδη, όπου ήταν ο χώρος των συναντήσεών του με τους λίγους φίλους του, κάθε φορά που επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ν. Ζαρντινίδης είχε την αντιπροσωπεία της μεγάλης ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT και στη βίλα έχει φιλοξενηθεί και ο τότε πανίσχυρος πρόεδρος της FIAT, o Τζιάνι Ανιέλι.

Το κόστος της αναπαλαίωσης-συντήρησης ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Η βίλα μετά και τον θάνατο του Νίκου Ζαρντινίδη το 2001 παραμένει ουσιαστικά ασυντήρητη, ενώ για ένα διάστημα στεγάσθηκε εδώ ένα ωδείο και επίσης στους κήπους του λειτούργησε ένα μπαρ-ρέστοραν. Πηγή Εθνος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ