Ο οδηγός της κινητικότητας -Ενα βήμα πριν την έξοδο από το Δημόσιο - iefimerida.gr

Ο οδηγός της κινητικότητας -Ενα βήμα πριν την έξοδο από το Δημόσιο

Ο οδηγός της κινητικότητας -Ενα βήμα πριν την έξοδο από το Δημόσιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η διαδικασία της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων μετά και τη δημοσίευση της απόφασης που υπεγράφη από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και πλέον ξεκαθαρίζουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μετακινηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα, η διαδικασία μετακίνησης καθώς και ο τρόπος μοριοδότησής τους.

Σκοπός της υπουργικής απόφασης, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, είναι η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων σχετικών με:

  • Τη διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
  • Τα αναγκαία δικαιολογητικά.
  • Τα επιμέρους κριτήρια μοριοδότησης
  • Τον αριθμό των μορίων που αντιστοιχούν στα επιμέρους κριτήρια

Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία έχει το ΑΣΕΠ, το οποίο υποστηρίζει το Τριμελές Ειδικό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής, λειτουργικά, διοικητικά και μηχανογραφικά, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει βάσει των πινάκων συνδρομής κριτηρίων, τη μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Τα βήματα της κινητικότητας -Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Στην υπουργική απόφαση δίνονται σαφείς οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διαδικασία της κινητικότητας. Αρχικά θα πρέπει ο αρμόδιος υπουργός ή ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής να συντάξει μία αίτηση με την οποία αναφέρει το προσωπικό που χρειάζεται ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα και συντάσσει μία έκθεση που καθορίζει το περιεχόμενο των προς κάλυψη αναγκών με τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.

Στη συνέχεια αίτηση αυτή διαβιβάζεται στο Τριμελές Συμβούλιο που πρέπει εντός 10 ημερών από την ημέρα της αίτησης να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων που θα μεταταχθούν/μεταφερθούν ανά κατηγορία, κλάδο ή/και ειδικότητα και φορέα υποδοχής και τη σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής.

Αφού συγκεντρωθούν οι αιτήσεις και η γνωμοδότηση του Τριμελούς Συμβούλιο εκδίδεται από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μία ανακοίνωση με την οποία καθορίζεται:

  1. Η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής
  2. ο αριθμός των υπαλλήλων που θα διατεθεί σε κάθε φορέα ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα, σύμφωνα με τα οικεία περιγράμματα θέσεων εφόσον υπάρχουν
  3. τα απαιτούμενα προσόντα.

Στη συνέχεια οι υπηρεσίες προσωπικού των φορέων, οι οποίοι αναφέρονται στην υπουργική ανακοίνωση, θα πρέπει μέσα σε 10 ημέρες να συντάξουν πίνακες συνδρομής κριτηρίων όλων των μόνιμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Στην υπουργική ανακοίνωση δίνεται προθεσμία 15 ημερών στους υπαλλήλων να υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία προσωπικού του φορέα όπου εργάζονταν προκειμένου πουν με σειρά προτίμησης σε ποιες θέσεις επιθυμούν να μεταφερθούν και αν συμφωνούν να μεταταχθούν σε θέσεις κατώτερης κατηγορίας από εκείνη που είχαν. Εάν ο υπάλληλος δεν δηλώσει την προτίμηση του τότε θεωρείται ότι δηλώνει όλες τις διαθέσιμες θέσεις με τη σειρά που αναγράφονται στην υπουργική ανακοίνωση.

Υπάλληλοι που δεν καταλαμβάνουν θέση προτίμησής τους, επειδή σε αυτή διατίθενται υπάλληλοι που διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων, διατίθενται σε κενές θέσεις με τη σειρά προτεραιότητας που ορίζεται στην ως άνω Ανακοίνωση, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν.

Μέσα στην προθεσμία των 15 ημερών και στην περίπτωση που ο υπάλληλος διατίθεται σε φορείς υποδοχής διαφορετικών Υπουργείων ή Ανεξάρτητων Αρχών, τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής, διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει για όλους τους φορείς υποδοχής Ενιαίο Πίνακα Διάθεσης ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα προσωπικού. Για την κατάρτιση του Ενιαίου Πίνακα Διάθεσης, το ΑΣΕΠ λαμβάνει υπόψη τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, τη σειρά προτίμησης σε φορείς υποδοχής, καθώς και τη σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής όπως έχει καθοριστεί με την Ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στην περίπτωση που ο υπάλληλος δεν εμφανισθεί με υπαιτιότητα του στη νέα θέση του τότε η απόφαση ανακαλείται και μεταφέρεται στη θέση του ο επόμενος στη σειρά προτεραιότητας υπάλληλος. Στην περίπτωση που δύο υπάλληλοι ισοβαθμήσουν στη μοριοδότηση τους τότε λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή τους κατάσταση.

Μητσοτάκης: Θα γίνουν 15 χιλιάδες «υποχρεωτικές έξοδοι» δημόσιων υπαλλήλων

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε χθες μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι μέχρι το 2014 θα γίνουν 15 χιλιάδες «υποχρεωτικές έξοδοι» δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίες θα προέλθουν ακόμη και από καταργήσεις οργανισμών, αν δεν μπορούν να απορροφηθούν ή να συγχωνευτούν με άλλους.

Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε για το θέμα της κινητικότητας ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ ανέφερε ότι οι πρώτες μετακινήσεις θα γίνουν εντός της Αττικής τουλάχιστον όσον αφορά στο υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε όλη την υπουργική απόφαση ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ