Στο τραπέζι ξανά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από το Δημόσιο - iefimerida.gr

Στο τραπέζι ξανά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από το Δημόσιο

Στο τραπέζι ξανά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από το Δημόσιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς θα πρέπει να δουλέψουν με τις μηχανές στο φουλ για να ολοκληρωθούν τα προγράμματα διαθεσιμότητα και κινητικότητα στο Δημόσιο.

Κεντρικός στόχος να εντοπιστούν εκείνοι οι φορείς, από τους συνολικά 1.500 του ευρύτερου δημόσιο τομέα, που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Μέσω αυτής της διαδικασίας θα συμβάλλουν στον στόχο των 12.500 διαθεσίμων ή 4.00 απολύσεων έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, στο υπουργείο αντιμετωπίζουν με θετικό μάτι και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από το Δημόσιο, κάτι στο οποίο είχε συμφωνήσει και ο προκάτοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τρόικα, αλλά δεν πέρασε εξαιτίας του ανασχηματισμού.

Η ρύθμιση θα προσφέρει σε όσους βγουν σε διαθεσιμότητα τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν έως τρία πλασματικά έτη για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσουν από το Δημόσιο.

Από το υπουργείο εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση θα έχει σημαντική ανταπόκριση, καθώς, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι εκείνοι που θα προτιμήσουν να βγουν στη σύνταξη από το να μετακινηθούν σε άλλο φορέα, ενώ θα έχουν και τη «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης να αντιμετωπίσουν όταν παρέλθει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας.

Εκκρεμεί το κλείσιμο ενός μεγάλου οργανισμού

Με τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους να έχουν βρεθεί από τα υπουργεία και τους δήμους, στο υπουργείο στοχεύουν να βρουν τους υπόλοιπους που θα αποτελέσουν το δεύτερο κύμα, από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων.

Οπως έχει αποφασιστεί μέρος του προσωπικού θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ όσοι απασχολούνται σε καταργούμενους φορείς θα βρεθούν απευθείας εκτός Δημοσίου.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει εάν θα χρειαστεί εκ νέου η κατάργηση ενός μεγάλου φορέα, τύπου ΕΡΤ, ενώ από το υπουργείο διαρρέουν ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» με την Τρόικα και δεν θα χρειαστεί να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στο 2013.

Στόχος είναι να αποδεχθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, στις διαπραγματεύσεις του Σεπτέμβρη, να υπολογιστούν στις απολύσεις και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν με προσωρινή διαταγή και οι υποθέσεις θα εκδικαστούν πριν από το τέλος του χρόνου.

Εάν συμβεί αυτό τότε το ενδεχόμενο κατάργησης ενός μεγάλου οργανισμού μετατίθεται στο επόμενο έτος οπότε θα πρέπει να αποχωρήσουν άλλες 11.000 υπάλληλοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ