Αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στη σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στη σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια μεγαλοπρεπή... κωλοτούμπα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έκανε λάθος στον τρόπο που χειρίστηκε μέχρι στιγμής την κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η όξυνση και η διατήρησή της στις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την Κουμουνδούρου, που ξεκίνησε με τις επιθέσεις του Θόδωρου Παγκαλου κατά συγκεκριμένων στελεχών και του Αλέξη Τσίπρα και πήρε την «κομματική ομπρέλλα επιδοκιμασίας» από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, που χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα... αρχιστράτηγο του μπάχαλου, προκάλεσε τις αντιδράσεις κορυφαίων υπουργών όπως οι Πάνος Μπεγλίτης, Βαγγέλης Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Γιάννης Ραγκούσης κ.ά., οι οποίοι είτε δημοσίως είτε κατ' ιδίαν τόνισαν προς τον πρωθυπουργό πως η τακτική αυτή είναι λάθος. «Κάνουμε μάγκα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα» έλεγε υπουργός χαρακτηριστικά.

Έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα «δημοκρατικό κινηματικό κόμμα, που συμβάλλει στις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας μας». Με αφορμή την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όπου έκανε λόγο για υποκινήσεις επεισοδίων από ακραίες δυνάμεις, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και πως όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι δημοκρατικά.
«Εμείς περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζω ότι είναι ένα δημοκρατικό κινηματικό κόμμα, να πάρει θέση απέναντι στις ανακοινώσεις της νεολαίας του και της Νομαρχιακής Επιτροπής του» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, επανέλαβε: «Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός είναι ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών, θα πρέπει να συζητήσουμε πώς αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα της πολιτικής βίας, γενικότερα, στη χώρα μας».

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε για πρώτη φορά θέση σε ένα θέμα που επίσης είχε προκαλέσει διιστάμενες απόψεις εντός της κυβέρνησης: Απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα να θέσει η κυβέρνηση θέμα αυξημένης πλειοψηφίας 3/5 της Βουλής για να εγκριθεί η δανειακή σύμβαση, όπως έχει ζητήσει -και δημοσίως και σε υπουργικά συμβούλια- ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Πάντα η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει τη συναίνεση των άλλων πολιτικών κομμάτων σε ευρύτερα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του κράτους και την αλλαγή της χώρας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η συναίνεση αυτή θα επιβληθεί από εξωτερικές πιέσεις και εξωτερικές δυνάμεις» τόνισε ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε: «Θα την επιδιώξουμε. Εάν δεν υπάρχει, θα συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Και όπως ψηφίσαμε την πρώτη δανειακή σύμβαση, έτσι θα ψηφίσουμε και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. Συναινέσεις θα επιδιώξουμε, αλλά δεν θέτουμε θέμα 180 ψήφων». Κάλεσε πάντως εκ νέου τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθούντα (φορολογικό, Παιδεία κλπ) «χωρίς προκαταλήψεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ