Σαμαράς: Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω αλλά δεν εκβιάζομαι - iefimerida.gr

Σαμαράς: Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω αλλά δεν εκβιάζομαι

SAMARAS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρχουν νέα περιοριστικά μέτρα παρά το χρηματοδοτικό κενό που καταγράφεται το 2014 εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας όμως παράλληλα ότι δεν εκβιάζεται.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Tα Νέα» εκτιμά ότι οι συνθήκες φέτος θα είναι πολύ διαφορετικές.

«Δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα. Και οι συνθήκες εφέτος θα είναι πολύ διαφορετικές.

Πέρυσι οι δυσκολίες ήταν δραματικές, και μάλιστα μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας. Εφέτος η αβεβαιότητα έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και οι δυσκολίες υπάρχουν ασφαλώς, αλλά είναι πολύ μικρότερες.

Επιπλέον, τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας - η οποία, εφόσον μένουμε στον σωστό δρόμο, δεν θα αργήσει...

Ετσι κι αλλιώς, εφόσον καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα.

Αυτά που ακούγονται κάθε τόσο για «δημοσιονομικό κενό» τα επόμενα χρόνια αποτελούν «προβλέψεις» που εξαρτώνται από υποθέσεις εργασίας. Συνήθως τα μεγέθη στα οποία καταλήγουν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που ξεκινούν. Και έπειτα από κάποιες διορθωτικές κινήσεις εξαλείφονται. Το βασικό είναι να πιάνουμε κάθε φορά τους στόχους μας.

Και όλοι παραδέχονται πλέον ότι, ανεξάρτητα από κάποιες μικροκαθυστερήσεις στα επιμέρους, συνολικά βρισκόμαστε μέσα στους στόχους. Θα είχαμε ήδη τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης, αν ήμασταν έξω από τους στόχους;»

Μάλιστα όπως λέει αυτή την ώρα ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές αλλά μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.

«Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω. Ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα. Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί. Να το πω αλλιώς: εγώ θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας. Για το καλό του τόπου, Αλλά έχω και τα μάτια μου ανοιχτά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στις 8 Αυγούστου στην Αμερική και στην συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα .

«Τώρα που η Ελλάδα πέτυχε να σταθεροποιηθεί εσωτερικά και να αλλάξει την εικόνα της διεθνώς, είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε με την Ουάσιγκτον τη νέα δυναμική στις ελληνοααμερικανικές σχέσεις.

Για σκεφθείτε: τι μπορούσαμε να συζητήσουμε πριν από έναν χρόνο, όταν οι περισσότεροι διεθνώς προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ; Για σκεφθείτε ακόμη: ποια ήταν η κατάσταση γύρω από τη χώρα μας πριν από λίγους μήνες και ποια είναι σήμερα;

Πριν από λίγο καιρό η Ελλάδα εθεωρείτο ακόμη διεθνώς «πηγή αστάθειας» σε μια σχετικά σταθερή περιοχή. Σήμερα, αντίθετα, θεωρείται η μόνη σταθερή χώρα σε μια γενικότερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Συνεπώς, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να συζητήσουμε».

Μίλησε και για το μεγάλο θέμα της διαθεσιμότητα λέγοντας ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία δηλώνουν υπέρ του «ξεκαθαρίσματος» στο Δημόσιο. «Σε μια χώρα που βούλιαζε στα ελλείμματα και διέθετε έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, τελικά θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα το... 3,5% του συνολικού προσωπικού του Δημοσίου! Για αυτό συζητάμε.

Από αυτό το 3,5% που θα τεθεί σε «διαθεσιμότητα», μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά - κυρίως άνθρωποι που προσελήφθησαν μη αξιοκρατικά ή παρέμεναν στις θέσεις τους μη αξιοκρατικά -, ενώ το 1,5% θα αλλάξει απασχόληση και θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Το σπουδαιότερο: Για καθέναν από αυτούς που απομακρύνονται θα προσληφθεί με αξιοκρατικό τρόπο ένας νέος. Και μάλιστα σε θέσεις όπου τους έχουμε πραγματικά ανάγκη: νοσοκομεία, ΚΕΠ κ.α.

Αρα, από αυτό η ανεργία δεν θα επηρεαστεί καθόλου! Ενώ υπάρχουν ήδη ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο μόνο την τελευταία τριετία...

- Μιλάμε για κάτι που δεν συνιστά «μαζικές απολύσεις» από το Δημόσιο (το 2%, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι... μαζικές απολύσεις).

- Μιλάμε για κάτι που δεν δημιουργεί «πρόσθετη ανεργία» (αφού θα προσληφθούν άνεργοι έναντι αυτών που θα απομακρυνθούν).

- Και μιλάμε για κάτι που συμβαδίζει απόλυτα με το δημόσιο συμφέρον, διότι τα χρήματα του φορολογουμένου θα πιάσουν περισσότερο τόπο και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες θα βελτιωθούν.

Καιρό τώρα η κοινωνία αναρωτιόταν: Εως πότε θα πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας τον δημόσιο τομέα που παρέμενε άθικτος σε εποχές κρίσης; Εως πότε θα μένουν αλώβητα τα κάστρα των βολεμένων; Σήμερα αντιδρούν κυρίως οι βολεμένοι. Και όσοι κερδοσκοπούν πάνω στις αντιστάσεις των βολεμένων. Αλλά η κοινωνία είναι εναντίον τους... ».

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «μακράς πνοής» τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό μέτωπο και σημειώνει πως «πρόθεσή μας είναι να γίνει ακόμα πιο ουσιαστική». Υπογραμμίζει πως η δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου ξεπεράστηκε με επιτυχία ενώ χαρακτηρίζει τη συνεργασία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο «ειλικρινή και εποικοδομητική».
«Διαφωνίες για το παρελθόν υπάρχουν αναμφίβολα. Αλλά έχουμε σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της, έχουμε την ίδια αίσθηση ευθύνης να φέρουμε εις πέρας αυτό το κρίσιμο έργο κι έχουμε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό χειροπιαστά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση εάν οι συνεχείς προειδοποιήσεις και προς τους βουλευτές της ΝΔ, ότι η καταψήφιση μιας σημαντικής διάταξης οδηγεί αμέσως στις κάλπες, ενέχουν τον κίνδυνο να συντηρούν μία εκλογική ατμόσφαιρα ο κ. Σαμαράς τονίζει πως οι βουλευτές έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης ενώ τα «εκλογικά σενάρια» τα συντηρούν όσοι εύχονται να αποτύχει η κυβέρνηση. «Αλλά η πλειονότητα του ελληνικού λαού», προσθέτει, «εύχεται το ακριβώς αντίθετο: να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Άλλωστε γιατί να κάνουμε εκλογές λίγο προτού φανεί η ανάκαμψη την οποία επιβεβαιώνουν όλες οι προβλέψεις;», διερωτάται.

Ο πρωθυπουργός μιλά με σκληρή γλώσσα για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανό πεδίο συναίνεσης ρωτά: «Βλέπετε κάποιο τέτοιο περιθώριο; Έχουν στηρίξει έστω και μία μεταρρύθμιση; Έχουν ψηφίσει έστω και μία περιστολή σπατάλης; Έχουν εμφανίσει έστω και μία πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ως εναλλακτική λύση; Έχουν αφήσει έστω και μία συντεχνιακή απεργία κόντρα στο δημόσιο συμφέρον που να μην την υποστηρίξουν; Έχει υπάρξει έστω και μία επένδυση που να μην προσπαθήσουν να τη διώξουν; Έχει υπάρξει έστω και ένας ύποπτος τρομοκρατίας ή κουκουλοφόρος που να μην ζητήσουν την απελευθέρωσή του; Ακόμη και μεταξύ τους δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Διαλαλούν ότι διέλυσαν τις συνιστώσες τους αλλά κάθε μέρα τα χτυπήματα μεταξύ τους πάνε κι έρχονται. Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους για να ξέρουμε κι εμείς με ποιον θα συνεννοηθούμε...».

Με τον Φώτη Κουβέλη, πάντως, ο Α. Σαμαράς τονίζει πως «οι δίαυλοι ασφαλώς και μένουν ανοιχτοί. Αν και με κάποιες δηλώσεις του τελευταία αδίκησε τον εαυτό του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ