Κανένα ζήτημα με τη χρωστική Ε120 στα αλλαντικά -Τεχνικής φύσεως το ζήτημα - iefimerida.gr

Κανένα ζήτημα με τη χρωστική Ε120 στα αλλαντικά -Τεχνικής φύσεως το ζήτημα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αβάσιμη αποδεικνύεται η ανησυχία που προκλήθηκε για τη χρήση της χρωστικής Ε120 στα αλλαντικά σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης του ΕΦΕΤ, αφού το ζήτημα ήταν τεχνικής φύσεως και είχε να κάνει με τις ετικέτες των προϊόντων λόγω της πρόσφατης αλλαγής στη νομοθεσία. Ειδικοί επιστήμονες, στελέχη του ΕΦΕΤ και επίσημοι φορείς του κλάδου των αλλαντικών υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση τόσο του Προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Ιωάννη Τσιάλτα ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες», καθώς και του αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλου στην εφημερίδα Καθημερινή, ότι η ανάκληση των προϊόντων «δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνη ή επιβλαβής η ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Την ασφάλεια της χρήσης της εν λόγω χρωστικής τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (Σ.Ε.Β.Ε.Κ.), που σημειώνει ότι η χρήση της χρωστική Ε120 επιτρέπεται σε μεγάλη γκάμα τροφίμων και ουδέποτε χαρακτηρίσθηκε ως επικίνδυνη ή επιβλαβής.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός ΕΚ/1129/2011 επιτρέπει τη χρήση της χρωστικής Ε120 σε μια σειρά προϊόντων, όπως τα αλλαντικά από σύγκοπτο κρέας, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για τον καταναλωτή και ότι το ζήτημα προκλήθηκε από τη μη ορθή επισήμανση των συγκεκριμένων προϊόντων, λόγω πρόσφατης (Ιούνιος 2013) αλλαγής της νομοθεσίας για τα πρόσθετα τροφίμων.

Από την πλευρά του, ο Ομότιμος Καθηγητής Τομέα Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής προέλευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Σπυρίδων Γεωργάκης επισημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα για τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας ότι η χρωστική Ε120 επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα τροφίμων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ