Ηenry Ford: 150 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της σύγχρονης αυτοκίνησης - iefimerida.gr

Ηenry Ford: 150 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της σύγχρονης αυτοκίνησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από 150 χρόνια σε μια μικρή πόλη του Μίσιγκαν γεννήθηκε ο Henry Ford, ο άνθρωπος που συνέβαλε όσο κανείς άλλος στη δημιουργία της σύγχρονης αυτοκίνησης.

Ο ιρλανδικής καταγωγής Henry Ford, που το 1903 ίδρυσε τη Ford Motor Company, κατάφερε να συμπιέσει το κόστος κατασκευής ενός αυτοκινήτου χάρη στη χρήση της γραμμής παραγωγής. Ενδεικτικό για τα παραπάνω είναι ότι μείωσε το χρόνο συναρμολόγησης ενός Ford Model T από σχεδόν 13 ώρες σε μόλις 90 λεπτά, ενώ ταυτόχρονα η εξέλιξη αυτή είχε θετικό αντίκτυπο και στις απολαβές των εργατών του, μιας και το ημερομίσθιό τους διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 5 δολάρια.

To Model T ή Tin Lizzie αντικαταστάθηκε το 1927 από το Ford Model A, το αμάξωμα του οποίου είχε σχεδιασθεί από το γιό του Henry Ford, Edsel. Το Model Α αποδείχθηκε επίσης μεγάλη επιτυχία, κυρίως γιατί είχε να παρουσιάσει και πολλές καινοτομίες όπως παρμπρίζ ασφαλείας, μεταλλικούς τροχούς αντί για ξύλινους, ενώ μπορούσε να το παραγγείλει κανείς σε ότι χρώμα ήθελε εκτός από... μαύρο! Είναι άλλωστε πασίγνωστη η ατάκα του Henry Ford για το Model T που είχε πει «μπορείτε να το παραγγείλετε σε ότι χρώμα θέλετε αρκεί να είναι μαύρο».

O Henry Ford απεβίωσε την 29 Σεπτεμβρίου του 1950 σε ηλικία 84 ετών, ενώ ένα σκοτεινό σημείο στην ιστορία του είναι η συμπάθειά του στο ναζισμό και στο Χίτλερ προσωπικά.

Ηenry Ford: 150 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της σύγχρονης αυτοκίνησης | iefimerida.gr 0
Ηenry Ford: 150 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της σύγχρονης αυτοκίνησης | iefimerida.gr 1
Ηenry Ford: 150 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της σύγχρονης αυτοκίνησης | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ