Καφές, ο αντικαταθλιπτικός – Η κατανάλωσή του μειώνει τις αυτοκτονίες - iefimerida.gr

Καφές, ο αντικαταθλιπτικός – Η κατανάλωσή του μειώνει τις αυτοκτονίες

Καφές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλοί υποστηρίζουν πως νιώθουν καλά μόνο αν πιουν καφέ. Δεν γνωρίζουν όμως ότι δεν πρόκειται απλά για μία συνήθεια βαθιά ριζωμένη στο τελετουργικό του πρωινού, αλλά για κάτι που επιβεβαιώνεται και ιατρικά. Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ το συγκεκριμένο ρόφημα έχει και αντικαταθλιπτική δράση, αφού μειώνει τις αυτοκτονίες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Biological Psychiatry, επανεξέτασε αποτελέσματα τριών μεγάλων ερευνών που έχουν γίνει στις ΗΠΑ. Σε αυτές έγινε σύγκριση ανάμεσα σε ενήλικες που κατανάλωναν 2-4 κούπες καφέ την ημέρα με άλλους που έπιναν λιγότερο ή καθόλου.

Εξετάζοντας 200.000 ανθρώπους σε 16 χρόνια, η μελέτη έδειξε πως ο κίνδυνος αυτοκτονίας μειώνεται κατά το ήμισυ, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, για εκείνους που καταναλώνουν έως και 400 μικρογραμμάρια καφεΐνης την ημέρα.

Αυτό θεωρείται πως συμβαίνει καθώς η συγκεκριμένη ουσία επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές και αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον οργανισμό, που επιδρούν ως ήπια αντικαταθλιπτικά. Παλιότερες μελέτες είχαν αποδείξει πως ο καφές περιόριζε την κατάθλιψη στις γυναίκες, αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται η σχέση του με τις τάσεις αυτοκτονίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ